Κουζίνα

Θαλασσινές συνταγές και υγεία

08 Αυγούστου 2010
15099 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Θαλασσινές συνταγές και υγεία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι Έλληνες όσο περνούν τα χρόνια καταναλώνουν όλο και περισσότερα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία είναι από τα πιο νόστιμα στην Ευρώπη. Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση τους, τα θαλασσινά βοηθούν τον οργανισμό με την εξαίρετη διατροφική αξία τους.

Συνταγές θαλασσινών με άρωμα Ελλάδας

Οι ταξιδιώτες των ελληνικών νησιών έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλές αξιόλογες συνταγές με θαλασσινά, ανάγοντας την ψαροφαγία στο πιο αφροδισιακό κομμάτι του καλοκαιρινού ευ ζην τους. Το κρασάτο χταπόδι, οι σουπιές γιαχνί, τα καλαμάρια με τομάτα στη κατσαρόλα, ο ξιφίας με πατάτες στο φούρνο, η τσιπούρα φούρνου με λαχανικά, τα μαρινάτα μπαρμπούνια, η συναγρίδα φούρνου με τομάτα, οι γεμιστοί κολιοί και παλαμίδες, οι γεμιστές παλαμίδες, το ξιδάτο χταπόδι, η αστακομακαρονάδα, τα τηγανητά μπαρμπούνια, τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι, οι ψητές σαρδέλες και οι κρεμμυδάτες καραβίδες στη κατσαρόλα αποτελούν μερικές από τις παραδοσιακές καλοκαιρινές θαλασσινές συνταγές των Ελληνικών νησιών.

Κατανάλωση ψαριών στην Ελλάδα

Τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τροφή με σημαντική διατροφική αξία, αλλά και πολύ ιδιαίτερη γεύση που είναι στενά συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, το ψάρι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής διατροφής μας, και η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε κατανάλωση ψαριών ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση του ψαριού συστήνεται 2 με τρεις φορές την εβδομάδα.

Διατροφική αξία ψαριών και θαλασσινών

Τα ψάρια και θαλασσινά είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών. Η περιεκτικότητά τους σε λίπος διαφέρει από είδος σε είδος ψαριού. Μπορεί να είναι χαμηλό, όπως στην περίπτωση του μπακαλιάρου και της γλώσσας, ή αρκετά ψηλότερο όπως στη πέστροφα, το σολομό, τον κολιό και το σκουμπρί. Το λίπος των ψαριών και θαλασσινών είναι υψίστης διατροφικής αξίας, αφού είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική δράση σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας.

Παράλληλα με την παροχή αμινοξέων και λίπους, τα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έτσι, τα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν βιταμίνη Α και D (λιποδιαλυτές βιταμίνες).

Πέρα από τις λιποδιαλυτές αυτές βιταμίνες, τα ψάρια μας παρέχουν και υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως Β1, Β2, Β3 και Β12. Τα βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία που παίρνουμε από τα ψάρια και θαλασσινά είναι το ασβέστιο (ειδικά από μικρά ψάρια), ο φωσφόρος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Ποιες οι ευεργητικές τους δράσεις;

  • προστατεύουν την καρδιά
  • προστατεύουν από καρκίνο του προστάτη, και πνεύμονα
  • βοηθούν στη πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και σακχαρώδη διαβήτη
  • ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη αίματος
  • προλαμβάνουν τους πρόωρους τοκετούς
  • αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Συμπερασματικά

Είναι λοιπόν εμφανές ότι ο συνδυασμός υψηλής διατροφικής και υψίστης γαστρονομικής αξίας ανάγει την ψαροφαγία σε βασική καλοκαιρινή ανάγκη.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.