Fitness

Διώξτε το πιάσιμο από τα χέρια σας

του Δημήτρη Ζανάκη
25 Απριλίου 2010
62466 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
askisi gia to piasimo sta xeria

Photo source: www.bigstockphoto.com

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε παράπονα εργαζομένων για πόνους στους πήχεις, ιδιαιτέρως σε αυτούς που χειρίζονται για πολύ ώρα πληκτρολόγιο και ποντίκι μη εργονομικό. Ο πόνος προέρχεται κυρίως από την αδυναμία των μυών του πήχυ, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και χωρίς εναλλαγή κίνηση που πραγματοποιεί το χέρι μας για τόσο μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, το νεύρο που διέρχεται από τον καρπιαίο σωλήνα, δέχεται παραπάνω φόρτιση, γεγόνος που οξύνει τον πόνο.

Οι ενέργειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για την πρόληψη του παραπάνω προβλήματος είναι πολύ απλές, καθόλου χρονοβόρες και δεν απαιτούν καθόλου ένταση. Στόχο έχουν τη διάταση (τέντωμα) των μυών του πήχυ, ώστε να απαλλαγούμε από το πιάσιμο που ενδεχομένως νιώθουμε, αλλά και την αποσυμπίεση του νεύρου του καρπιαίου σωλήνα. Γενικώς, πρέπει να γνωρίζουμε πώς η αποσυμφόρηση ενός μέλους, γίνεται με την πραγματοποίηση της αντίθετης κίνησης. Για παράδειγμα,όταν ο καρπός μας δουλεύει για πολύ ώρα σε κάμψη, εμείς πρέπει να κάνουμε διατάσεις έκτασης.

Εκτέλεση της άσκησης

Από όρθια θέση,τοποθετούμε τα χέρια μας στην άκρη του γραφείου ανάποδα,ώστε να μπορούμε να βλέπουμε το εσωτερικό του πήχυ μας. Σε αυτό το σημείο, ρίχνουμε το βάρος μας στα χέρια και λυγίζουμε τους αγκώνες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε διάταση στους μύες του πήχυ που. Για να είναι αποτελεσματική η άσκηση πρέπει να το κρατήσουμε έτσι για τουλάχιστον 10-15 δευτερόλεπτα. Η διάταση αυτή όπως είπαμε δεν καθόλου ένταση, οπότε μπορεί να πραγματοποιήται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Δημήτριος Ζανάκης
Δημήτριος Ζανάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής