Fitness

Έχεις δοκιμάσει να πιεις καφέ πριν το γυμναστήριο;

29 Ιουνίου 2018
45951 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kafes prin to gymnastirio

Έχεις βάλει τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου και ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις την αθλητική σου απόδοση στο γυμναστήριο;

Σίγουρα οι επιλογές τροφίμων κοντά στις ώρες του γυμναστηρίου παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ενέργεια που θα έχεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο και στην αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών και υγρών μετά το πέρας αυτής. Έχεις σκεφτεί όμως πόσο μπορεί να σε βοηθήσει και η επιλογή των κατάλληλων ροφημάτων;

Μείνε μαζί μου και στο άρθρο αυτό θα γνωρίσεις ποιες είναι οι δράσεις της καφεΐνης, σχετικά με την αθλητική απόδοση και πώς μπορείς να εντάξεις την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, το στιγμιαίο καφέ, στο πρόγραμμά σου… για να έχεις τα βέλτιστα οφέλη!

Καφές και άσκηση: Πώς συνδέονται;

Η θετική επίδραση του καφέ στη φυσική κατάσταση οφείλεται στο βασικό του συστατικό την καφεΐνη. Μόλις καταναλωθεί λοιπόν, η καφεΐνη απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα στο σώμα μας. Τι μας προσφέρει;

Εγρήγορση και ευφορία

Η καφεΐνη ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας την ετοιμότητα και την εγρήγορσή μας. Παράλληλα, μειώνει την πιθανή κούραση διεγείροντας την έκκριση ενδορφινών, υπεύθυνων για το αίσθημα της ευφορίας.

Βοηθά την κίνηση των μυών

Διεγείρει την έκκριση επινεφρίνης, γνωστή σε όλους μας ως αδρεναλίνη, όπου σε συνδυασμό με την καφεΐνη αυξάνουν τη συσταλτικότητα των μυών μας.

Εξοικονόμηση «ενέργειας»

Η πρόσληψη καφεΐνης πριν την άσκηση συμβάλλει σε εξοικονόμηση γλυκογόνου, που αποτελεί τη βασική αποθήκη γλυκόζης –δηλαδή ενέργειας για το σώμα μας. Η εξοικονόμηση αυτή παρατηρείται από τα πρώτα 15 λεπτά της άσκησης, γεγονός που επιτρέπει στο άτομο να αποδώσει καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πότε να καταναλώσεις τον καφέ;

Η καφεΐνη απορροφάται αρκετά γρήγορα από το σώμα σου, μία ώρα πριν το γυμναστήριο λοιπόν είναι μία καλή στιγμή για να φτιάξεις τον καφέ σου.

Σε ποια ποσότητα;

Είτε προτιμάς κρύο φραπέ, είτε ζεστό νες τα βήματα είναι απλά για να έχεις γρήγορα κι εύκολα το ρόφημά σου. Χρειάζεσαι 200ml νερό, 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού καφέ (είναι γύρω στα 4g) και τα κατάλληλα σύνεργα: ένα σέικερ, ένα κουταλάκι και πολλή όρεξη… έτοιμος ο καφές σου!

«Υπάρχει όριο στην ποσότητα καφεΐνης που μπορώ να καταναλώσω;»

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είναι καλό να καταναλώνεις έως 400mg καφεΐνης μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σε μία ημέρα. ‘Εχε κατά νου ότι η καφεΐνη εκτός από τον καφέ, βρίσκεται και σε ροφήματα τύπου κόλα, στο τσάι, σε χυμούς με καφεΐνη και στη σοκολάτα.

Επηρεάζει η καφεΐνη την ενυδάτωσή σου;

Οι μελέτες δεν επιβεβαιώνουν κίνδυνο αφυδάτωσης ή αλλαγής στη θερμοκρασία του σώματος ενός αθλούμενου μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, είναι καλό να θυμάσαι ότι πίνοντας καφέ καταναλώνεις και νερό ταυτόχρονα, γεγονός που ενυδατώνει το σώμα σου!

Ετοιμάσου, λοιπόν, για την επόμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο πίνοντας τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ και αύξησε την απόδοσή σου

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2011. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increase in physical performance during short‐term high‐intensity exercise (ID 737, 1486, 1489), increase in endurance performance (ID 737, 1486), increase in endurance capacity (ID 1488) and reduction in the rated perceived exertion/effort during exercise (ID 1488, 1490) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(4), p.2053.

EFSA (2015) Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 13(5):4102.

Spriet, L.L., 2014. Exercise and sport performance with low doses of caffeine. Sports medicine, 44(2), pp.175-184.

Pedersen, D.J., Lessard, S.J., Coffey, V.G., Churchley, E.G., Wootton, A.M., Ng, T., Watt, M.J. and Hawley, J.A., 2008. High rates of muscle glycogen resynthesis after exhaustive exercise when carbohydrate is coingested with caffeine. Journal of Applied Physiology, 105(1), pp.7-13.

Kalmar, J.M. and Cafarelli, E., 1999. Effects of caffeine on neuromuscular function. Journal of applied physiology, 87(2), pp.801-808.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.