Διατροφή

Εκεί που δεν χωρά καμία “σιγή ιχθύος”

17 Ιουλίου 2014
15093 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
thalassa me psaria

-«Παιδιά φάγαμε χτες σε εκείνη την ταβέρνα κάτι γόνους μούρλια!»

Ακολουθούν 2 υποθετικές απαντήσεις:

Απάντηση Α: -«Ωραία, να κλείσουμε τραπέζι να βρούμε σίγουρα. Οι γόνοι είναι εξαιρετικός μεζές»

Απάντηση Β: -«Λοιπόν..δεν επιτρέπεται να τρώμε γόνους. Πες μου που είναι η ταβέρνα να τους ενημερώσω»

Η σωστή απόκριση στους «γόνους μούρλια» είναι κατηγορηματικά η απάντηση Β. Και εξηγώ γιατί:

Το Μάρτη (17 Μάρτη 2014) είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση «αφήστε το γόνο να γίνει γονιός». Επίκεντρο αυτής της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωνε η Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε., ήταν οι προσπάθειες που χρειάζεται να καταβληθούν όσον αφορά την καταπολέμηση της κατανάλωσης γόνου. Η κατανάλωση γόνου απειλεί το περιβάλλον, αλλά και τα αλιευτικά μας αποθέματα.

Τι είναι ο γόνος;

Γόνοι είναι τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Προφανώς οι γόνοι δεν πρέπει να αλιεύονται, ώστε τα ψάρια να μεγαλώνουν και να φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής, δηλαδή να διασφαλίζεται η ανανέωση των πληθυσμών των ψαριών. Η Ε.Ε έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για όλα τα είδη που ψαρεύουν οι ψαράδες.

Γόνος και ...ελληνικές θάλασσες

Μπαρμπούνια, γόπες, μαρίδες, αθερίνες είναι μερικά είδη ψαριών που αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες και καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στις ταβέρνες. Συχνά αλιεύονται σε μικρά μεγέθη/ηλικίες. Έτσι, τα ψάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε ικανοποιητικά μεγέθη, με αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές ψαριών να είναι όλο και πιο ολιγάριθμες. Αλιεύοντας τα ψάρια σε μικρές ηλικίες/μεγέθη, καταστρέφουμε μεγάλο αριθμό από γεννήτορες. Το ψάρεμα γόνου απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να προστατεύονται οι πληθυσμοί των ψαριών.

Τι κάνουμε για να προστατευθεί ο γόνος;

Η νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατευθεί ο γόνος. Εδώ, στην «αλιευτική» και «τουριστική» Ελλάδα οφείλουμε περισσότερο από άλλες χώρες να είμαστε «ευαισθητοποιημένοι» καταναλωτές. Επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες που σχετίζονται με τη διατροφική μας αλυσίδα (ψαράδες, σεφ, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, ιατροί, επιμελητήρια, δάσκαλοι, σχολεία κ.ά.) οφείλουν να ενημερωθούν και ύστερα να ενημερώσουν για τη σημασία της προστασίας του γόνου. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε επαρκώς τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε και επομένως να μην αλιεύεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το μικρότερο επιτρεπόμενο μέγεθος πώλησης κάθε ψαριού και να ελέγχουμε το μέγεθος κάθε είδους πριν το αγοράσουμε από τον ψαρά ή το φάμε στην ταβέρνα. Πάρτε τα μέτρα σας και μην «ψαρώνετε»!

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"