Διατροφή

Ιπποφαές, μια πανίσχυρη πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών

του Δημήτρη Αθανασιάδη
26 Φεβρουαρίου 2014
14943 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ippofaes

 

Γεια σας! Είμαι ο Δημήτρης Αθανασιάδης και είμαι κοντά σας για να σας μάθω πώς θα κάνετε το Wellness... τρόπο ζωής!

Σε αυτό το podcast, θα μάθουμε την ιστορία και τη διατροφική αξία του ιπποφαούς.

Αφού ακούσαμε το διαφημιστικό σποτ, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας.

Τι είναι το ιπποφαές;

Το ιπποφαές είναι ο καρπός ενός φυλλοβόλου θάμνου. Αναζητώντας το όνομά του και την ιστορία του, φτάνουμε στην αρχαιότητα. Τα τραυματισμένα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του συγκεκριμένου φυτού, παρουσίαζαν πιο λαμπερό τρίχωμα και ανάρρωναν γρηγορότερα. Ετσι λοιπόν προήλθε και το όνομά του, από τη σύνθεση των λέξεων "Ίππος" (=άλογο) και "Φάος" (=φως), που σημαίνει λαμπερό άλογο.

Η υπεραντιοξειδωτική του δράση 

Τα τελευταία χρόνια η διατροφική του αξία έχει αναγνωριστεί και στην Ελλάδα και η καλλιέργειά του έχει διαδοθεί σημαντικά!

Το ιπποφαές είναι μία απο τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, καθώς περιέχει περίπου 700mg, ποσότητα που ξεπερνάει κατά 15 φορές αυτήν του πορτοκαλιού!

Ετσι δικαιολογείται η υπεραντιοξειδωτική του δράση.

Σε τι είναι πλούσιο;

Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, όλα τα αμινοξέα και κάλιο.

Ποια τα οφέλη του στην υγεία;

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ευεξία και ενέργεια. Εχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Έτσι, βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών και στη σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού.

Τα οφέλη του ενάντια στις ασθένειες είναι πολλαπλά.. Ενδεικτικά, θα αναφέρω κάποια απο αυτά.

Βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, μείωνει τη χοληστερόλη και τη τιμή του σακχάρου στο αίμα. Λειτουργεί ευεργετικά στη προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος και την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων.

Το ιπποφαές ως καλλυντικό

Τέλος, το έλαιό του χρησιμοποιείται σε προϊόντα καλλωπισμού, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη E.

Πώς καταναλώνουμε τον καρπό του ιπποφαούς;

Περνώντας στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην κατανάλωση του συγκεκριμένου καρπού, θα πρέπει να πούμε ότι οι καρποί του ιπποφαούς (συνήθως σε αποξηραμένη μορφή), αν δεν έχουν ωριμάσει αρκετά είναι αρκετά στυφά.

Ένας άλλος τρόπος κατανάλωσης είναι το βράσιμο των καρπών και η κατανάλωση του αφεψήματός τους. Στην αγορά θα βρείτε επίσης ιπποφαές, σε συμπυκνωμενο χυμό, αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής - κάψουλες ή έλαιο. Τα συμπληρώματα διατροφής μάλιστα αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή ιπποφαούς, αφού φτάνουν να περιέχουν μέχρι και 400 καρπούς!

Η καθημερινή χρήση του ιπποφαούς μας προσφέρει τόνωση και μας γεμίζει με ενέργεια. Αυτός ο μικρός καρπός, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για τον οργανισμό μας.

Να είστε καλά και να χαμογελάτε!

  • Δημήτρης Αθανασιάδης
    Δημήτρης Αθανασιάδης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    O Αθανασιάδης Δημήτριος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, και εκτίει την μεταπτυχιακή του εξειδίκευση (M.Sc.) στην διατροφή και άσκηση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματιάς με έδρα στη Γλυφάδα, και σε 2ο γραφείο στο Μαρούσι ως εξωτερικός συνεργάτης της Oriflame Sweden.