Διατροφή

Στιγμιαίος Kαφές: το ρόφημα του Kαλοκαιριού!

21 Ιουνίου 2022
8508 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios kafes kalokairi

Πηγή: www.canva.com

Η εποχή του ήλιου, της θάλασσας και της ανεμελιάς είναι εδώ! Αναφέρομαι στο καλοκαίρι, το οποίο για τους παραπάνω λόγους αποτελεί μία από τις αγαπημένες εποχές! Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας σηματοδοτεί αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, είτε γιατί βρισκόμαστε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, είτε γιατί η ζέστη επηρεάζει την όρεξη! Υπάρχει, όμως, κάτι που παραμένει σταθερό: ο καφές! Χωρίς αμφιβολία, η κατανάλωση καφέ είναι η καθημερινή συνήθεια των περισσότερων. Ποιος καφές, όμως, είναι ο αγαπημένος του καλοκαιριού; Φυσικά, ο κρύος στιγμιαίος καφές!

Παρακάτω, θα σου αναφέρω 4 λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό!

1. Συμβάλλει στην ενυδάτωσή σου!

Η επαρκής ενυδάτωση είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις του καλοκαιριού και είναι καλό να μην την αμελείς! Οι υψηλές θερμοκρασίες, το κολύμπι στη θάλασσα και οι πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Το νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και οι χυμοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ενυδάτωσής σου. Ο κρύος στιγμιαίος καφές έχει 99% περιεκτικότητα σε νερό και αποτελεί έναν από τους καθημερινούς συμμάχους σου για την ενυδάτωση!  

2. Μπορείς να τον καταναλώσεις παντού

Ο κρύος στιγμιαίος καφές είναι χωρίς αμφιβολία εύκολος στην παρασκευή του και μπορείς να τον απολαύσεις παντού: στο σπίτι, στο γραφείο, στην οργανωμένη ή στην ελεύθερη παραλία, αντίστοιχα. Χρειάζεσαι μόνο τον καφέ, νερό, μερικά παγάκια και ένα μίξερ χειρός! Όπου κι αν βρίσκεσαι, λοιπόν, ο φραπέ είναι το σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού!

3. Δεν περιέχει θερμίδες!

Για κάποιους το καλοκαίρι αποτελεί συνώνυμο άγχους για το σωματικό βάρος και υπόσχεση για την τήρηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών που αμέλησαν το χειμώνα! Αν και το καλοκαίρι θεωρείται μια ιδανική περίοδος για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να διαχειριστείς αποτελεσματικά το βάρος σου, ένα από τα λάθη που γίνονται είναι ότι αναζητούμε δροσερά τρόφιμα και ροφήματα λόγω της δίψας και το παρακάνουμε με τις υγρές θερμίδες! Ο στιγμιαίος καφές περιέχει μηδενικές θερμίδες από μόνος του και αποτελεί, επίσης, σύμμαχο στην προσπάθειά σου! Αν θέλεις να προσθέσεις ζάχαρη ή γάλα στον καφέ σου, προτίμησε λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών και περιόρισε τη ζάχαρη σε 1-2 κουτάκια του γλυκού.

4. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά!

Ο στιγμιαίος καφές λόγω της φυσικής διαδικασίας παραγωγής του είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς αποτρέπουν ή καθυστερούν τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών νοσημάτων. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών μέσω της διατροφής το καλοκαίρι είναι απαραίτητη, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από τη βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας!

Να απολαύσεις τον παγωμένο φραπέ σου και το καλοκαίρι σου! Καλές διακοπές!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Hydration Institute [Internet]. Available from: http://www.europeanhydrationinstitute.org

Niseteo, T., Komes, D., Belščak-Cvitanović, A., Horžić, D. and Budeč, M., 2012. Bioactive composition and antioxidant potential of different commonly consumed coffee brews affected by their preparation technique and milk addition. Food chemistry134(4), pp.1870-1877.

Fukushima, Y., Tashiro, T., Kumagai, A., Ohyanagi, H., Horiuchi, T., Takizawa, K., Sugihara, N., Kishimoto, Y., Taguchi, C., Tani, M. and Kondo, K., 2014. Coffee and beverages are the major contributors to polyphenol consumption from food and beverages in Japanese middle-aged women. Journal of nutritional science3.

Bouchard DR, Ross R, Janssen I. Coffee, tea and their additives: association with BMI and waist circumference. Obes Facts 2010;3:345-52.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.