Διατροφή

Γάλα καρύδας ή αγελαδινό;

από τη Μέρσυ Κούσκου
28 Ιουλίου 2017
64947 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gala karydas kai karyda

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποιο γάλα υπερτερεί; Εξαρτάται από τις διατροφικές σας ανάγκες και προτεραιότητες.

Πηγή: quickanddirtytips.com

Η νέα διατροφική τάση της εποχής δεν είναι άλλη από τα υποκατάστατα γάλακτος, με το γάλα καρύδας να έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή. Όμως, το αν η διατροφική του αξία υπερισχύει αυτής του αγελαδινού, θα εξαρτηθεί από τις διατροφικές σας προτεραιότητες και τις ατομικές σας ανάγκες.

Πώς παρασκευάζεται το γάλα καρύδας;

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καρύδας παρασκευάζονται με το τρίψιμο της σάρκας της καρύδας και έπειτα, τη συμπίεσή της, για να εξαχθεί το υγρό. Αν αφεθεί να καθίσει, το λάδι καρύδας θα ξεχωρίσει ανεβαίνοντας στην κορυφή. Στη συνέχεια, η περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να ρυθμιστεί απομακρύνοντας μερικώς το λίπος ή/και προσθέτοντας νερό.

Το γάλα καρύδας έχει μια έντονη γεύση καρύδας και χρησιμοποιείται γενικά σε σούπες, σάλτσες και επιδόρπια. Στο γάλα καρύδας συνήθως προστίθενται μικρές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και άλλων αρωμάτων, μαζί με διάφορους γαλακτωματοποιητές που το βοηθούν να παραμένει ομοιογενές. Επίσης, προστίθενται ασβέστιο και βιταμίνη D για να φέρουν το θρεπτικό του προφίλ πιο κοντά σε εκείνο του αγελαδινού γάλακτος.

Κυκλοφορούν επίσης κρέμες με βάση την καρύδα, για χρήση στον καφέ και άλλα ζεστά ροφήματα. Ομοίως, περιέχουν γαλακτωματοποιητές αλλά συνήθως δεν έχουν πρόσθετο ασβέστιο ή βιταμίνη D και είναι λιγότερο αραιωμένες.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε μια σύγκριση ανάμεσα στο γάλα και την κρέμα καρύδας και το αγελαδινό γάλα, από διατροφική άποψη. Το μη ζαχαρούχο γάλα καρύδας έχει περίπου τις μισές θερμίδες από το αποβουτυρωμένο γάλα. Ωστόσο, το γάλα καρύδας δεν περιέχει πρωτεΐνη, σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια ανά μερίδα που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Το γάλα καρύδας είναι επίσης πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες, ενώ το αγελαδινό έχει 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα, με τη μορφή λακτόζης. 

Τρόφιμο Γάλα πλήρες Γάλα αποβουτυρωμένο Γάλα καρύδας μη ζαχαρούχο Κρέμα καρύδας

Ποσότητα

240γρ 240γρ 240γρ  2 κουταλιές σούπας
Θερμίδες 150  83  45  20
Λίπος 8  0  4  1
Πρωτεΐνες 8  8  0  0
Υδατάνθρακες 12  12  0  0


Έτσι, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος, το γάλα καρύδας προσφέρει ένα σαφές πλεονέκτημα. Αν ωστόσο, προσπαθείτε να συμπεριλάβετε περισσότερη πρωτεΐνη στα γεύματά σας, ενδείκνυται το αγελαδινό γάλα. Αν απλά σας αρέσει η γεύση της καρύδας, μπορείτε εύκολα να συμπεριλάβετε και τα δύο είδη γάλακτος στη διατροφή σας, σε συνδυασμό ή εναλλαγή.

Τι συμβαίνει με τα κορεσμένα λιπαρά;

Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλες οι θερμίδες των γαλακτοκομικών προϊόντων καρύδας προέρχονται από λίπος το οποίο είναι κυρίως κορεσμένο. Συγκριτικά, το αγελαδινό γάλα περιέχει τόσο κορεσμένο όσο και ακόρεστο λίπος. Το ερώτημα αν τα κορεσμένα λίπη στο γάλα καρύδας είναι επιβαρυντικά ή όχι για την υγεία είναι υπό συζήτηση και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα καρύδας έχουν σχετικά χαμηλό ποσοστό λιπαρών, ίσως τελικά να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ποιο γάλα είναι η καλύτερη επιλογή;

Το γάλα καρύδας είναι ένα φυτικό τρόφιμο και μια καλή επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Από την άλλη, το αγελαδινό γάλα είναι μια πλήρης και θρεπτική τροφή που έχει μεγαλώσει πολλές γενιές. Τελευταία, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητάς του και αυτός ίσως είναι και ο λόγος που έχει αυξηθεί η απήχηση των υποκατάστατων γάλακτος. Κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σαν καταναλωτές είναι να αγοράζουμε προϊόντα από έμπιστους παραγωγούς.

Συμπερασματικά, η επιλογή του αγελαδινού γάλακτος, του γάλακτος καρύδας ή οποιουδήποτε άλλου υποκατάστατου γάλακτος εξαρτάται από τις διατροφικές σας προτεραιότητες, τις ατομικές σας ανάγκες και φυσικά από τη γευστική σας ικανοποίηση!

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.