Διατροφή

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τα βιολογικά προϊόντα. Εσείς πόσα γνωρίζετε;

07 Νοεμβρίου 2017
3 λεπτά να διαβαστεί
biologika trofima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τα βιολογικά προϊόντα και την υπεροχή τους έναντι των συμβατικών τροφίμων, με τις πωλήσεις τους να είναι ολοένα και πιο ανοδικές. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1997 μέχρι το 2010, οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων εκτοξεύθηκαν στα 26.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι όμως τα βιολογικά προϊόντα και πως διαφέρουν από τα συμβατικά προϊόντα;

Aν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τις πρακτικές παραγωγής, τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που παράγονται/καλλιεργούνται χωρίς χρήση εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και λιπασμάτων. Όσον αφορά στην βιολογική ζωική παραγωγή, προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής που έχουν τραφεί με τροφές απουσίας χρήσης εντομοκτόνων και ζωικών υποπροϊόντων. Βιολογικά προϊόντα θεωρούνται επίσης αυτά που έχουν παραχθεί χωρίς ακτινοβολία, χημικά πρόσθετα ή με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η τακτική προώθησης των βιολογικών προϊόντων βασίζεται στην παρουσίασή τους ως υγιεινά, οικολογικά και αειφόρα. Οι τιμές τους ποικίλουν στην αγορά, ωστόσο οι πελάτες είναι πολλές φορές πρόθυμοι να πληρώσουν μέχρι και διπλάσια τιμή για τα προϊόντα με ετικέτα ένδειξης βιολογικής παραγωγής, θεωρώντας τα ως πιο ασφαλή, θρεπτικά, χαμηλότερα σε θερμίδες και νόστιμα.

Πόσα όμως από αυτά που ακούγονται ισχύουν για τα βιολογικά προϊόντα; Στο κουίζ που ακολουθεί θα καταρρίψουμε κάποιους μύθους και θα αναφερθούμε σε αλήθειες γύρω από αυτό το θέμα!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Smith-Spangler, C., et al., Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review. Ann Intern Med, 2012. 157(5): p. 348-66

Wan-chen Jenny Lee, Mitsuru Shimizu , Kevin M. Kniffin, Brian Wansink You taste what you see: Do organic labels bias taste perceptions Food Quality and Preference 29 (2013) 33–39

F.A.Q. Organic Agriculture, FAO, διαθέσιμο στο: http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq5/en/

Α.L.K. Faller, E. Fialho, Polyphenol content and antioxidant capacity in organic and conventional plant foods, Journal of Food Composition and Analysis 23 (2010) 561–568

  • Κωνσταντίνα Μούλιου
    Κωνσταντίνα Μούλιου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    H Κωνσταντίνα Μούλιου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και παρέχει υπηρεσίες διαιτολογικής υποστήριξης και διατροφικής διαπαιδαγώγησης.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.