Δίαιτα

Diet Coaching: Με λένε «Σαμποτέρ»

της Βάσιας Μανίκα
28 Μαΐου 2015
13287 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Diet Coaching: Με λένε «Σαμποτέρ»

Και δεν γουστάρω να γνωριστούμε. Βασικά, δεν σε γουστάρω καν.

«Πάλι ξεκινάς δίαιτα; Κάθε τρεις και λίγο αυτό κάνεις… Πότε θα το πάρεις απόφαση ότι δεν θα τα καταφέρεις;»

«Είχες μια δύσκολη μέρα σήμερα, από το πρωί ως το βράδυ δουλεύεις… Και να πω ότι αξίζει τον κόπο και το χρόνο σου… Λες να πάρουμε μια πίτσα να αράξουμε στον καναπέ;»

«Έλα μωρέ, είναι τα γενέθλια της κολλητής σήμερα, θα την προσβάλλεις αν δεν πάρεις το γλυκό! Από αύριο πάλι στη στέρηση έτσι κι αλλιώς».

«Καλά, είσαι εντελώς άχρηστη! Ούτε 20’ δεν αντέχεις στον διάδρομο. Δεν είναι αυτά για σένα, κουκλίτσα μου. Πάμε να πάρουμε ένα σουβλάκι!»

Ναι, λίγο ή πολύ, έχουμε ακούσει αυτή την … «ευγενική» φωνή μέσα στο κεφάλι μας, ειδικά όταν είμαστε στην έναρξη μιας καινούριας δραστηριότητας, δουλειάς, άσκησης ή σε κάποια αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου ζωής και σκέψης μας. Αυτή τη φωνή που ξέρει να μας κριτικάρει συνέχεια, μερικές φορές με πιο αυστηρό τόνο, άλλες φορές πιο συγκαταβατικά. Το γεγονός, όμως, παραμένει: δεν θέλει να δοκιμάσει τίποτα καινούριο ούτε να κάνει κάποια αλλαγή. Του αρέσουν τα πράγματα όπως είναι. Αυτή η φωνή είναι ο Σαμποτέρ ή ο Εσωτερικός Κριτής, όπως μου αρέσει καλύτερα να τον αποκαλώ.

Μπορεί να μας θυμίζει τη φωνή των γονιών μας, του συντρόφου, των φίλων ή τη δική μας. Δεν θα αναλύσουμε για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί αυτός ο Εσωτερικός Κριτής, άλλωστε δεν μας αφορά και ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο, διότι το γεγονός είναι ότι τον ακούμε. Δυστυχώς, μερικοί τον μπερδεύουν με τη Φωνή της Λογικής ή η διαίσθησή μας που προσπαθεί να μας προστατεύσει (θυμηθείτε την Ανοσία στην αλλαγή), αλλά δεν είναι αυτό. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν κάποιος που μας αγαπά ή μας προστατεύει, κοιτάζει μόνο να προστατευτεί το ίδιο από την απειλή, που είναι η οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας. Και το πιο σημαντικό: αντιστέκεται με τόσο σθένος, που όσο πιο κοντά είμαστε στην αλλαγή, τόσο πιο πολύ «φωνάζει».

Αυτός, λοιπόν, έχει έτοιμους πολλούς λόγους για τους οποίους ό, τι κι αν πάμε να ξεκινήσουμε ή να αλλάξουμε, δεν θα πετύχει. Χρησιμοποιεί ένα μέρος της αλήθειας, ότι π.χ. έχουμε προσπαθήσει και στο παρελθόν να χάσουμε βάρος χωρίς αποτέλεσμα, και το διαστρεβλώνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να νομίζουμε ότι όντως είμαστε ανίκανοι να το πετύχουμε. Είναι ένας από τους φόβους μας.

Και ξέρετε γιατί δεν θέλει να τον γνωρίσουμε; Διότι αυτό είναι το πρώτο βήμα της αποκάλυψης της πραγματικής του φύσης και διάστασης. Διότι γνωρίζοντάς τον, μπορούμε να μάθουμε πώς να τον νικήσουμε και, συνεπώς, να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Σήμερα, θα σας γνωρίσω την Πόπη και την … πόπη (θεωρώ ότι ο σαμποτέρ μας οφείλει να έχει τη θέση που του αρμόζει, επομένως δανείζω το όνομα της πελάτισσας, αλλά δεν τον αναγνωρίζω ώστε να χρησιμοποιήσω το πρώτο γράμμα κεφαλαίο- προσωπική μου αντίληψη).

Η Πόπη είναι παλιά μου πελάτισσα και φίλη. Την πέτυχα τυχαία πριν από περίπου ένα μήνα και μου είπε ότι θέλει να με επισκεφθεί στο γραφείο για να χάσει λίγο βάρος που την ενοχλεί. Να σημειώσω ότι η φίλη μου είναι νέα, γύρω στα 40, και πέρασε σημαντική περιπέτεια υγείας που της άλλαξε τον τρόπο σκέψης και σταμάτησε να δουλεύει σε έντονα στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον και έβαλε τον εαυτό της σε προτεραιότητα. Κρατήστε το αυτό.

Στο πρώτο μας ραντεβού, είναι φανερά κινητοποιημένη να αλλάξει τη διατροφική της συμπεριφορά και η πειθαρχία της (λέει ότι) είναι δεδομένη. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα πλάνο διατροφής με βάση τις προτιμήσεις της και όπως ακριβώς το θέλει. Ραντεβού σε μια εβδομάδα, Πόπη!

Σε μια εβδομάδα, έρχεται η Πόπη, που την έχει πιάσει από το αφτί η πόπη και μου λέει ότι δεν μπόρεσε να κάνει το πρόγραμμα, δεν ξέρει για ποιο λόγο, αλλά να, απλά δεν μπορεί. Πολλοί οι πειρασμοί, γλυκά στο σπίτι, δεν μπορεί να πειθαρχήσει. Είναι απογοητευμένη γιατί δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αφού θέλει τόσο πολύ να τα χάσει τα κιλά και είναι μόλις 4-5! Επίσης, αισθάνεται φουσκωμένη, μάλλον δεν έχει χάσει τίποτα, λέει η Πόπη. Με παρακολουθείτε προσεκτικά τώρα;

Η Πόπη πήρε 2 κιλά μέσα στην πρώτη εβδομάδα της «δίαιτας». Πολύ δυνατός σαμποτέρ η πόπη, συμφωνείτε; Δεν φτάνει που δεν έχασε βάρος και έβλεπε παντού πειρασμούς, κατάφερε να πάρει βάρος ώστε να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη δήλωσή της «δεν μπορώ να τα καταφέρω». Ευτυχώς, βέβαια, στην περίπτωση της Πόπης, που είναι ήδη σε διαδικασία αλλαγής του τρόπου που ζει και έχει δύναμη πάνω στον σαμποτέρ ΕΦΟΣΟΝ τον αναγνωρίσει ότι δεν είναι η φωνή της λογικής και ότι τον έλεγχο τον έχει η Πόπη.

Βάσια Μανίκα
Βάσια Μανίκα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Diet & Wellbeing NLP Coach