Δίαιτα

Πόσο συχνά ζυγίζεστε;

της Νεκταρίας Καρακώστα
11 Μαρτίου 2015
11913 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Πόσο συχνά ζυγίζεστε;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παναγιώτης Βαραγιάννης: Από την παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα το σωματικό μου βάρος ήταν πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς μεγάλες ή απότομες διακυμάνσεις, εφόσον υπήρχε πάντοτε ισορροπημένη διατροφή στηριζόμενη στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και τακτική σωματική δραστηριότητα. Παλαιότερα στη ζυγαριά ανέβαινα σπάνια, δηλαδή μια φορά στους 2 μήνες, εφόσον δεν παρατηρούσα καμία αισθητή αλλαγή στο σώμα μου ή στα ρούχα μου. Τα τελευταία χρόνια όμως, πρέπει να ομολογήσω ότι ζυγίζομαι πιο συχνά, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να σιγουρευτώ ότι δεν υπάρχει μεταβολή στο σωματικό βάρος. Μάλιστα, 1 φορά στους 2 μήνες μπορεί να κάνω και λιπομέτρηση, καθώς υπάρχει το αντίστοιχο μηχάνημα στο γραφείο μου. Ίσως η αυξημένη ανησυχία για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μείωση στη σωματική μου δραστηριότητα και φόβος για τις επιπτώσεις ή ακόμη να οφείλεται και στην ίδια τη φύση και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του διαιτολόγου! Η τακτική ζύγιση πλέον κάνει καλό…

Γεωργία Ίσαρη: Εξαρτάται από την περίοδο και τη διάθεση. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να ζυγίζομαι 1 φορά την εβδομάδα και πάντα πρωινή ώρα. Παλιότερα, με άγχωνε πολύ η ζυγαριά και την απέφευγα. Διαπίστωσα όμως ότι έτσι δεν μπορούσα να παρακολουθώ τις αυξομειώσεις στο βάρος μου και αυτό ήταν χειρότερο. Προτιμώ, ακόμη κι αν έχω υπερβεί τα όριά μου να ανεβαίνω στη ζυγαριά και να αντιμετωπίζω την πραγματικότητα. Και αυτό προσπαθώ να το περάσω και στους πελάτες μου.

Αναστασία Κόκκαλη: Συνηθίζω να ζυγίζομαι 1 φορά ανά 7-10 μέρες και παράλληλα κάνω και λιπομέτρηση. Πιστεύω απόλυτα ότι ο τακτικός συχνός έλεγχος του σωματικού μας βάρους συμβάλλει στην ισορροπία και στη διατήρησή του. Αν διαπιστώσω ότι η ζυγαριά διαφοροποιήθηκε από το ‘ιδανικό για μένα’ νούμερο, τότε λαμβάνω κι εγώ τα μέτρα μου! Αν αφήσουμε 1-2 παραπάνω κιλά να υπάρχουν στο σώμα μας, τα συνηθίζει και η απώλεια αργότερα θα απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια! Επομένως, και εδώ η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι: Σπάνια, πολύ σπάνια! Παρόλο που βρίσκομαι πολλές ώρες τις ημέρας σε έναν χώρο όπου η ζυγαριά είναι η πρωταγωνίστρια της υπόθεσης ανεβαίνω σπάνια για να ζυγιστώ. Κι αυτό, όχι επειδή τη «φοβάμαι» όπως αρκετές γυναίκες, αλλά επειδή γνωρίζοντας το σώμα μου έχω σαν δείκτη τον ρουχισμό μου. Δεν το έκανα από μικρή, δεν το κάνω ούτε και τώρα κι ας είναι η ζυγαριά το εργαλείο της δουλειάς μου. Η ζυγαριά μας δίνει άλλωστε μόνο μια αριθμητική ένδειξη, χωρίς να προδίδει κάτι για την σύσταση του σώματός μας. Αν νιώσω σωματικά ότι κάτι γίνεται με τα ρούχα μου, ναι θα ζυγιστώ για να έχω απλά μια μικρή εικόνα!

Ειρήνη Κύρα: Όταν το βάρος μας ανεβαίνει, το σώμα μας δίνει τις ενδείξεις του- τα ρούχα δεν μας εφαρμόζουν με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει ένα επίμονο φούσκωμα ίσως και δύσπνοια μερικές φορές. Όποτε μου συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, θα ανέβω στη ζυγαριά, συνήθως 3-4 φορές το χρόνο. Αν χρειάζεται να επαναφέρω το βάρος μου π.χ. με κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, παρακολουθώ το βάρος μου, με εβδομαδιαίο συνήθως ζύγισμα.

Γράφουν οι:

Παναγιώτης Βαραγιάννης,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Γεωργία Ίσαρη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Ειρήνη Κύρα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.