Λεξικό Διατροφής

Γλιστρίδα

14 Δεκεμβρίου 2020
184266 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
glistrida

Photo source: www.canva.com

Φυτό εξωτικής προέλευσης, η γλιστρίδα εγκλιματίστηκε στην Ευρώπη και σήμερα είναι ένα κοινό σαλατικό σε πολλούς κήπους. Υπάρχει η άγρια και η καλλιεργημένη. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και χρησιμοποιείται για πολλές ενοχλήσεις. Απ' όλα τα φυτά που έχουν μελετηθεί εκτενώς, η γλιστρίδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον θεωρείται πλούσια πηγή για τις βιταμίνες Α (44% ΣΗΠ), C (35% ΣΗΠ) και για τον σίδηρο (25% ΣΗΠ). Έτσι θεωρείται ότι προσφέρει προστασία από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και φλεγμονώδεις νόσους, όπως είναι η αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί. Τρώγεται ευχάριστα και φρέσκια, καθώς γεύση της είναι ελαφρώς ξινή και αλμυρή (όπως το σπανάκι).

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

Στο αναπνευστικό σύστημα

Ανακουφίζει από τον βήχα και την δύσπνοια.

Στο γαστρεντερικό σύστημα

Είναι βότανο με ανθελμινική και ταινιοκτόνο δράση, (δηλαδή σκοτώνει τα παράσιτα και σκώληκες του εντέρου ή βοηθά στην αποβολή τους από τον οργανισμό). Λειτουργεί ως ορεκτικό (αυξάνει την όρεξη). Θεωρείται ευεργετική στην αμοιβαδοειδή κολίτιδα.

Στο δέρμα

Ανακουφίζει από την φλόγωση και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συνίσταται ακόμα και για πληγές στο στόμα ή φλεγμονές στα ούλα.

Άλλες ιδιότητες

Δρα ως διουρητικό. Επιπλέον θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Έχει ισχυρή τονωτική και αντιοξειδωτική δράση. Είναι ευεργετική στην χολολιθίαση, ενώ καταπολεμά τη χοληστερίνη.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως τσάι (τα αποξηραμένα φύλλα της)
  • Ως αφέψημα (οι σπόροι της)
  • Ως γάλα (τα σπέρματα βρασμένα σε νερό ή γάλα)
  • Ως σαλάτα (τα φρέσκα φύλλα της)
  • Ως φρέσκος χυμός

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η γλιστρίδα είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης τη σύστηνε για το έλκος του στομάχου, ενώ ο βοτανολόγος Edward Bach αναφέρει στα συγγράμματα του ότι 'αν τρώμε συχνά σαλάτα με γλιστρίδα το καλοκαίρι, πέφτει η υψηλή πίεση του αίματος'.

Η θρεπτική αξία της γλιστρίδας άρχισε ευρέως να γίνεται γνωστή το 1989, όταν μια Ελληνίδα ερευνήτρια που έκανε καριέρα στις ΗΠΑ, η Άρτεμις Σιμόπουλος, έδειξε ότι αυτό το άγριο φυτό καταναλώνονταν συχνά στην Κρήτη και ήταν πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά (μέχρι τότε, ελάχιστοι ερευνητές είχαν συνειδητοποιήσει ότι τα αγριόχορτα περιέχουν ω-3 λιπαρά).

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι Κρητικοί, που είχαν τις λιγότερες καρδιακές προσβολές στην περίφημη 'Μελέτη των Επτά Χωρών', ναι μεν έτρωγαν λίγα ψάρια αλλά λάμβαναν ικανοποιητικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών από άλλες τροφές (και η γλιστρίδα ήταν ένα από αυτά!).

Γλιστρίδα

Κοινές Ονομασίες 

Αντράκλα, γλυστρίδα, βυστρίδα, αντρικλίδα, ανδράχνη, τρέβλα, πορτουλάκη, χοιροβότανο, λυτική η λαχανώδης

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Πορτουλάκα η λαχανευτική

Επιστημονική Ονομασία 

Μαλαχίδες (Portulacaeae)

Οικογένεια

Μαλαχίδες (Malvaceae)

Αγγλική Ονομασία 

Purslane

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Khazdair MR, Anaeigoudari A, Kianmehr M, Anti-asthmatic effects of Portulaca Oleracea and its constituents, a Review, J Pharmacopuncture. 2019 Sep;22(3):122-130

Oh JH, Seo Y, Kong CS, Anti-photoaging effects of solvent-partitioned fractions from Portulaca oleracea L. on UVB-stressed human keratinocytes, J Food Biochem. 2019 Apr;43(4):e12814

Farkhondeh T, Samarghandian S, The therapeutic effects of Portulaca oleracea L. in hepatogastric disorders, Gastroenterol Hepatol. 2019 Feb;42(2):127-132

Iranshany M et al, A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Portulaca oleracea L., J Ethnopharmacol. 2017 Jun 9;205:158-172

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.