769
Λεξικό Διατροφής

Ελικοβακτηρίδιο (ελικοβακτήριο) του πυλωρού

Ελικοβακτηρίδιο (ελικοβακτήριο) του πυλωρού

Photo source: www.systemsbiology.org

Το ελικοβακτηρίδιο ή ορθότερα ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι ένα ελικοειδές βακτήριο (Elicobacter pylori) το οποίο έχει τη δυνατότητα να ζει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης γαστρίτιδας, έλκους του στομάχου και έλκους του δωδεκαδακτύλου. Η παρουσία του έχει επίσης συσχετιστεί και με τον καρκίνο του στομάχου και με άλλες ασθένειες. Η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ιδιαίτερα συχνή- υπολογίζεται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος είναι μολυσμένος. Περισσότεροι από το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το ελικοβακτηρίδιο δεν εκριζώνεται εύκολα υπάρχουν όμως σχήματα θεραπείας με αντιβιοτικά και αντιεκκριτικά φάρμακα. Κάποια τρόφιμα όπως το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σκόρδο φαίνεται ότι ίσως να προλαμβάνουν τη λοίμωξη από το βακτήριο. Επίσης, ο κίνδυνος λοίμωξης μπορεί να μειωθεί σημαντικά, αν πίνετε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό και πλένετε καλά τα φρούτα και λαχανικά σας. Τα άτομα που είναι μολυσμένα με το βακτήριο και φέρουν πάσχουν από γαστρικά συμπτώματα καλό είναι να περιορίσουν προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ και τρόφιμα πλούσια σε πιπέρι και μπαχαρικά. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους. Επίσης, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα Χίου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να καταστείλει τη δράση του βακτηρίου, χάρη στην αντιμικροβιακή της ιδιότητα.

  • Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

×

×