Λεξικό Διατροφής

Ελικοβακτηρίδιο (ελικοβακτήριο) του πυλωρού

22 Μαρτίου 2016
18474 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ελικοβακτηρίδιο (ελικοβακτήριο) του πυλωρού

Photo source: www.systemsbiology.org

Tι είναι το ελικοβακτήριο του πυλωρού;

Το ελικοβακτηρίδιο ή ορθότερα ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι ένα ελικοειδές βακτήριο (Elicobacter pylori), το οποίο έχει τη δυνατότητα να ζει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.

Αποτελεί τη συχνότερη αιτία εμφάνισης γαστρίτιδας, έλκους του στομάχου και έλκους του δωδεκαδακτύλου. Η παρουσία του έχει επίσης συσχετιστεί και με τον καρκίνο του στομάχου και με άλλες ασθένειες.

Η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ιδιαίτερα συχνή- υπολογίζεται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος είναι μολυσμένος. Περισσότεροι από το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ποια η θεραπευτική αντιμετώπισή του;

Το ελικοβακτηρίδιο δεν εκριζώνεται εύκολα υπάρχουν όμως σχήματα θεραπείας με αντιβιοτικά και αντιεκκριτικά φάρμακα.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Τρόφιμα που προλαμβάνουν

Κάποια τρόφιμα όπως το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το σκόρδο φαίνεται ότι ίσως να προλαμβάνουν τη λοίμωξη από το βακτήριο.

Επίσης, ο κίνδυνος λοίμωξης μπορεί να μειωθεί σημαντικά, αν πίνετε φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό και πλένετε καλά τα φρούτα και λαχανικά σας.

Τι πρέπει να περιοριστεί

Τα άτομα που είναι μολυσμένα με το βακτήριο και φέρουν πάσχουν από γαστρικά συμπτώματα καλό είναι να περιορίσουν προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ και τρόφιμα πλούσια σε πιπέρι και μπαχαρικά.

Αλάτι και εμφάνιση έλκους

Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.

Μαστίχα Χίου

Επίσης, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα Χίου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να καταστείλει τη δράση του βακτηρίου, χάρη στην αντιμικροβιακή της ιδιότητα.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.