Λεξικό Διατροφής

Τριγλυκερίδια

18 Φεβρουαρίου 2016
10683 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τριγλυκερίδια

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τριγλυκερίδια είναι οργανικές χημικές ενώσεις, λιπαρών οξέων. Τα τριγλυκερίδια τα προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής, αλλά συντίθενται και από τον ανθρώπινο σώμα, στο συκώτι. Αποτελούν την κατεξοχήν μορφή αποθήκευσης ενέργειας του οργανισμού.

Μετά από κάθε γεύμα, ο οργανισμός μετατρέπει τις πλεονάζουσες θερμίδες σε τριγλυκερίδια τα οποία και αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα των γευμάτων σε περίπτωση που χρειάζεται ενέργεια. Μία ακόμη βασική φυσιολογική λειτουργία των τριγλυκεριδίων είναι η μεταφορά λιπιδίων μέσω του αίματος που είναι υδατικό περιβάλλον σε όλο το σώμα. Οι φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι περίπου <150mg/dl έπειτα από δωδεκάωρη νηστεία. Υπάρχουν πολλές αιτίες για την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα όπως η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κληρονομική προδιάθεσή κ.ά. και η αύξηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση αθηρωμάτωσης και αρτηριοσκλήρυνσης.

Για να επανέλθουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, δίνοντας βάση στη ρύθμιση του βάρους και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.