Λεξικό Διατροφής

Λεκιθίνη

17 Σεπτεμβρίου 2015
10935 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λεκιθίνη

Η λεκιθίνη αποτελεί ουσία που παράγεται στο ήπαρ από μόρια χολίνης, ενώ ανευρίσκεται και σε τροφίμα, όπως στον κρόκο αυγού, στο γάλα και σε προϊόντα σόγιας. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Λόγω των χημικών ιδιοτήτων της, έχει χρησιμοποιηθεί τόσο στη βιομηχανία τροφίμων, ως γαλακτοματοποιητής, όσο και στη φαρμακευτική βιομηχανία, είτε για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, είτε ως σταθεροποιητικό μόριο φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ποιες οι ιδιότητες της λεκιθίνης;

Έχει πολλές ιδιότητες, μια εκ των οποίων είναι η ρύθμιση της μεταφοράς διαφόρων θρεπτικών συστατικών, μέσα και έξω από το κύτταρο. Θεωρείται φυσικός λιποδιαλύτης, βοηθάει δηλαδή τον οργανισμό μας στον μεταβολισμό των λιπιδίων. H λογική που κυριαρχεί στην χορήγησή της είναι πως, όσο περισσότερη λεκιθίνη λάβουμε, τόσο περισσότερες καύσεις θα κάνουμε. Παρόλο που η λεκιθίνη έχει την ιδιότητα του λιποδιαλύτη, δεν συνεισφέρει στη μείωση του αποθηκευμένου λίπους στον οργανισμό, καθώς δεν μπορεί να κινητοποιήσει και να μεταβολίσει αξιοσημείωτες ποσότητες λίπους. Επομένως, δεν παίζει ρόλο στο αδυνάτισμα. 

Χρησιμοποιείται συνήθως για την μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στον οργανισμό, πάντα όμως με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.  

Αναπλήρωση φωσφολιπιδίων μέσω λεκιθίνης

Τα φωσφολιπίδια είναι λίπη του εγκεφάλου, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και σκοπός τους είναι να δημιουργούν τη μυελίνη, το μονωτικό στρώμα των νεύρων. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη φωσφολιπιδίων, η φωσφατιδιλική χολίνη και η φωσφατιδιλική σερίνη. Έχει μάλιστα αποδειχτεί, ότι αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τη διάνοια και τις διανοητικές λειτουργίες. Άλλη μία σοβαρή δουλειά που κάνουν τα φωσφολιπίδια, είναι η διαρκής προστασία της μνήμης μας από εξασθένιση λόγω προχωρημένης ηλικίας και η πρόληψη της νόσου Altzheimer.  Ένας ιδανικός τρόπος αναπλήρωσης των φωσφολιπιδίων, όταν δεν τα προσλαμβάνουμε από τη τροφή, είναι μέσω της λεκιθίνης, η οποία είναι ιδανική πηγή φωσφολιπιδίων. Η λεκιθίνη είναι στη ουσία ένα ευεργετικό φυσικό φάρμακο, το οποίο ενισχύει τη διάνοια. 

  • Τόνια Καραγιάννη
    Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.

    H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ph.d.), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο.