Παθήσεις Πεπτικού

Αιμορροΐδες: Πόσα ξέρετε για αυτές;

24 Ιουνίου 2017
18480 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
diatrofh kata twn aimoraidwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι αιμορροϊδες αποτελούν ίσως την πιο κοινή αιτία εμφάνισης αίματος στα κόπρανα. Άλλωστε, η σύνθεση της λέξης αποτελείται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Αν η πάθηση συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα, τότε ίσως προκληθεί σιδηροπενική αναιμία λόγω της συνεχούς απώλειας μικροποσοτήτων αίματος.

Κάποια γενικά πράγματα που είναι καλό να γνωρίζουμε, είναι ότι η νόσος των αιμορροϊδων σχετίζεται άμεσα με τη δυσκοιλιότητα και την πίεση κατά τη διάρκεια της κίνησης του εντέρου. Όμως παρατηρούνται και σε κάποιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα στη χρόνια ηπατική νόσο.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν αιμορροΐδες;

Πρόκειται για μια αρκετά συχνή νόσο, καθώς προσβάλλει σε ετήσια βάση πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ στον ανεπτυσσόμενο ο αριθμός είναι μικρότερος. Αυτό οφείλεται κυρίως στον δυτικό τρόπο ζωής, που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και χαμηλή φυσική δραστηριότητα, διατροφή πλούσια σε λιπαρά (ειδικά σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα) και φτωχή σε φυτικές ίνες.

Πως αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Πολλοί παράγοντες που τις προκαλούν είναι ωστόσο δυνατό να προληφθούν. Επίσης, αρκετοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα το είδος των αιμορροϊδων. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι αιμορροϊδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με μη επεμβατικές αγωγές (π.χ. φάρμακα), και αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Ποια είναι τα συμπτώματα τους;

Χρειάζεται προσοχή και άμεση αντιμετώπιση των αιμορροϊδων, καθώς εκδηλώνονται με έντονο και συνεχόμενο πόνο. Στη διάρκεια των κενώσεων, ο πόνος μπορεί να γίνει δυνατότερος. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί και οίδημα στην περιοχή. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν έπειτα από μερικές ημέρες.

Σκοπός αυτoύ του κουίζ είναι να σχηματιστεί μια πρώτη άποψη γύρω από το πάντα επίκαιρο θέμα των αιμορροϊδων, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, με διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό τρόπο. Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις θ' ανακαλύψετε τις διάφορες κατηγορίες που χωρίζονται οι αιμορροϊδες, τα αίτια αναπτυξής τους στον οργανισμό και θα ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά τους και να τις αντιμετωπίσετε.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Acheson AG, Scholefield JH., Management of haemorrhoids., BMJ. 2008 Feb;336(7640):380-383.

Lorenzo- Rivero S. Hemorrhoids: diagnosis and current management., Am Surg. 2009 Aug;75(8):635-642.

Mounsey AL, Henry SL., Clinical Inquiries., Which treatments work best for hemorrhoids?., J Fam Pract. 2009 Sep;58(9):492-493.

Rivadeneira DE, Steele SR, Ternent C, Chalasami S, Buie WD, Rsfferty JL., Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)., Dis Colon Rectum. 2011 Sep;54(9):1059-1064

Shanmugan V, Thala MA, Rabindranath KS, Campbell KL. Steele RJ, Loudon MA., Rubber band ligation versus excisional haemorrhoidectomy for haemorrhoids., Cochrane Database Syst Rev 2005 Jul;20(3):1-27.

Sneideer EB, Maykel JA., Diagnosis and management of symptomatic hemorrhoids., Surg Clin North Am. 2010 Feb;90(1):17-32.

  • Μαρία Παπαγιαννάκη
    Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

    Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.