Οστεοπόρωση

Τι είναι ο Φυσίατρος;

του Δημήτριου Ζαχαρή
15 Απριλίου 2013
21708 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι είναι ο Φυσίατρος;

Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, αν και άγνωστη ακόμα σε πολλούς, είναι επισήμως αναγνωρισμένη στην Ελλάδα από το 1974. Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται από ένα Ιατρό Αποκατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Αθλητικές και μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις
  • Σύνδρομα χρόνιου πόνου (π.χ. αυχεναλγία, οσφυαλγία κτλ.)
  • Αναπηρίες μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ), κάκωση Νωτιαίου Μυελού, κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.α.
  • Λειτουργική αποκατάσταση ρευματολογικών παθήσεων
  • Λειτουργική αποκατάσταση ασθενών με διαταραχές θρέψης
  • Παρεκκλίσεις φυσιολογικής στάσης και βάδισης

Τι είναι όμως αποκατάσταση;

Είναι η συντονισμένη προσπάθεια μιας επιστημονικά καταρτισμένης ομάδας να διορθώσει τις λειτουργικές συνέπειες μιας βλάβης, που μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως ΑΕΕ, ασθένειες των μυών, των οστών και των αρθρώσεων, Σακχαρώδη Διαβήτη ή σε τραυματικά αίτια, όπως τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, ακρωτηριασμοί και εγκληματικές ενέργειες. Αυτά και άλλα αίτια οδηγούν σε ποικίλου βαθμού λειτουργική δυσχέρεια και πολλαπλά ελλείματα. Δύναται να υπάρχει κινητικό έλλειμα, που εκτείνεται από δυσχέρεια βάδισης και χρήσης των χεριών ως την τετραπληγία, έλλειμα επικοινωνίας με δυσχέρεια στην έκφραση και κατανόηση του γραπτού και προφορικού λόγου και λειτουργικό έλλειμα με τον ασθενή να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις προσωπικές του καθημερινές ανάγκες και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους κοινωνικούς του ρόλους (οικογένεια, εργασία, ψυχαγωγία κτλ.).

Εδώ ο ιατρός, ως συντονιστής της ομάδας Αποκατάστασης, θα αξιολογήσει την λειτουργική ικανότητα του ασθενούς και τη δυνατότητα της να μεταβληθεί και να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης βάσει των προβλημάτων του ασθενούς. Η ομάδα περιλαμβάνει τον Ιατρό Αποκατάστασης, τον φυσιοθεραπευτή, τον εργοθεραπευτή, τον ψυχολόγο, τους νοσηλευτές και τον τεχνικό ορθωτικών συσκευών (μπαστούνια στήριξης, αναπηρικά αμαξίδια, νάρθηκες στήριξης κτλ.) κατά περίπτωση.

Ποιος είναι ο στόχος της αποκατάστασης;

Στόχος της αποκατάστασης είναι να βοηθηθεί ο ασθενής να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που του προκαλεί η λειτουργική δυσχέρεια και να εκπαιδευτεί σε τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητας του με απώτερο σκοπό την επιστροφή στην φυσιολογική λειτουργία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς και την επανένταξή του στην ζωή και την κοινωνία.

Στην χώρα μας λειτουργούν ολοκληρωμένες μονάδες Αποκατάστασης, δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και ιδιωτικά ιατρεία Φυσιάτρων, που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά έναν ασθενή με κινητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (www.eefiap.gr)

Δημήτρης Ζαχαρής
Δημήτρης Ζαχαρής Φυσίατρος