Καρδιαγγειακά

Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων - ζαχάρου μετά το φαγητο;

από τη Μέρσυ Κούσκου
19 Σεπτεμβρίου 2017
25794 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
metrhsh epipedwn sakxaroy sto aima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την απότομη αύξηση

Πηγή: nutritionfacts.org

Τα παραδοσιακά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε επεξεργασμένα και τυποποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με αυξημένο λίπος, οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Αυτό δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες προκαλεί έξαρση της φλεγμονής, αρτηριακή δυσλειτουργία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και υπερδιέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.

Ανησυχείτε για τη φλεγμονή στο σώμα σας;

Ένα πρόχειρο γεύμα, ειδικά αν επαναλαμβάνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να διπλασιάσει τα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) στο σώμα σας ήδη από νωρίς. Βέβαια, ίσως αυτό να μην μπορεί να γίνει αντιληπτό, επειδή ο ιατρός σας μετρά τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα σε κατάσταση νηστείας. Όμως, έχει φανεί ερευνητικά ότι η λήψη αίματος από διαβητικούς μετά από ένα γεύμα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων - κάτι που έχει νόημα, αφού φυσιολογικά οι περισσότεροι άνθρωποι δε βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας μέσα στη μέρα.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους με διαβήτη. Σε μη διαβητικές γυναίκες με καρδιακές παθήσεις, αλλά με φυσιολογικό ζάχαρο αίματος νηστείας έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση στην τιμή του ζαχάρου αίματος μετά την κατανάλωση ζαχαρούχου νερού είναι δείκτης γρηγορότερης επιδείνωσης της καρδιακής τους πάθησης. Ίσως, επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της τιμής του σακχάρου στο αίμα, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες παράγονται.

Ποιες είναι οι διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της κατάστασης;

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Ευτυχώς, οι βελτιώσεις στη διατροφή ασκούν βαθιές και άμεσες ευνοϊκές αλλαγές. Τι είδους βελτιώσεις; Συγκεκριμένα, ο εμπλουτισμός της διατροφής με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις φυτικές τροφές. Οι ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί θα μειώσουν σημαντικά τη μεταγευματική αύξηση του ζαχάρου, των λιπιδίων και της φλεγμονής.

Σωστός συνδυασμός τροφών

Σε ποιον δεν αρέσει το ψωμί; Ήδη γνωρίζετε ότι αν το καταναλώσετε σκέτο δε θα σας χορτάσει! Αυτό συμβαίνει διότι σε λιγότερο από μία ώρα θα έχετε μια μεγάλη κορύφωση του ζαχάρου αίματος που πολλές φορές αμέσως μετά οδηγεί σε αντιδραστική υπογλυκαιμία. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνοντας την ίδια ποσότητα ψωμιού μαζί με περίπου 1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα, αμβλύνεται σημαντικά η αύξηση του ζαχάρου στο αίμα. Παρόμοια άμβλυνση θα συμβεί αν καταναλώσετε μαζί με το ψωμί κάποια πρωτεϊνική πηγή, όπως ένα αυγό ή μια μερίδα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Ξηροί καρποί για καλύτερα επίπεδα σακχάρου

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταστρέφουν τις τυχόν ελεύθερες ρίζες. Έτσι, οι ξηροί καρποί όχι μόνο μπορούν να αμβλύνουν την αύξηση του ζαχάρου αίματος, αλλά και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη, καθώς και να ελαττώσουν την έκκριση ινσουλίνης. Οι ξηροί καρποί είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες, ακόμα και να προστεθεί σε σαλάτες, το οποίο δεν μετριάζει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Τέλος, σε μια άλλη έρευνα που εξέτασε την κατανάλωση λευκού ρυζιού συγκριτικά με το συνδυασμό του με στήθος κοτόπουλο, λάδι, λαχανικά ή και με τα τρία συστατικά μαζί φάνηκε ότι το ζάχαρο αίματος αυξήθηκε λιγότερο στην τελευταία περίπτωση, που αποτελεί ένα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό γεύμα!

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.