Διαβήτης

Μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Διαβήτη τύπου 2!

του Μιχάλη Κάβδα
10 Μαρτίου 2016
21651 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Διαβήτη τύπου 2!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο των Βρυξελών εξέτασε το ενδεχόμενο μείωσης του κινδύνου να νοσήσει κάποιος από Διαβήτη τύπου 2 εάν αυξήσει απλά τις ώρες του ύπνου του κατά μια μόνο ώρα!

Τα αποτελέσματα που βρέθηκαν υποδεικνύουν πως πράγματι η αύξηση μιας ώρα στο νυκτερινό ύπνο είχε θετική επίδραση σε αρκετούς δείκτες που δείχνουν σημάδια για αύξηση του ζαχάρου όπως τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης αλλά και η ευαισθησία της ινσουλίνης.

Τι εξέτασε η έρευνα;

Στην έρευνα δεν διευκρινίστηκε αν κάποιος από τους συμμετέχοντες ήταν νυκτερινός τύπος ή εάν κοιμόταν πρωί λόγω της δουλειάς του. Επίσης εκτός από την υπόδειξη της μιας παραπάνω ώρας ύπνου, δόθηκε στους συμμετέχοντες πλήρη ανάλυση του τι μπορεί να πάθει κάποιος αν κοιμάται λίγες ώρες και πόσο σημαντικό είναι να αυξήσουν την διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό έγινε για να τους δώσουν ένα παραπάνω κίνητρο για να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικό βάρος.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το διαβήτη τύπου 2;

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως υπήρχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στις ώρες του ύπνου και στα επίπεδα αύξησης της γλυκόζης και της ινσουλίνης. Ο περισσότερος ύπνος είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρήσουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και μικρότερη αναλογία ινσουλίνης – γλυκόζης που υποδεικνύει πιθανή μείωση του κινδύνου για Διαβήτη τύπου 2.

Να τονίσουμε πως εάν η διάρκεια του ύπνου ξεπερνάει τις 10 ώρες είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κοιμάται κάποιος κάτω από 6 ώρες όσον αφορά τον κίνδυνο για Διαβήτη τύπου 2.

Τέλος αναμένουμε την ολοκλήρωση των ερευνών για να μπορούμε να μιλήσουμε και με νούμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια ώρα επιπλέον ύπνου δεν κάνει σίγουρα κακό!

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος