750
Άλλες Παθήσεις

Πόσα γνωρίζετε για τη σιδηροπενία;

14 Ιανουαρίου 2017

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μικροθρετικά συστατικά, με πληθώρα δράσεων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο ρόλος της διατροφής στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου σε φυσιολογικά επίπεδα είναι εξαιρετικά σημαντικός. Η συστηματική κατανάλωση πηγών σιδήρου, όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ολικής άλεσης προϊόντα και τα δημητριακά πρωινού (ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα), είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση του σιδήρου που χάνεται μέσα από τις καθημερινές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Όταν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα ή στις αποθήκες του σώματός μας βρίσκονται σε χαμηλά ή, μερικές φορές, σε ανεπαρκή επίπεδα, προκαλείται η λεγόμενη «έλλειψη σιδήρου» ή «σιδηροπενία». Ο οργανισμός μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες με χαμηλότερη διαθεσιμότητα στο μέταλλο αυτό και αντλεί συνεχώς σίδηρο από το «απόθεμα», αποδομώντας την πρωτεΐνη φερριτίνη, που αποθηκεύει τον σίδηρο στους ιστούς.

Συχνά, η έλλειψη σιδήρου είναι ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα να μη διαγιγνώσκεται, παρά μόνο όταν υφίσταται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πιθανά συμπτώματα αποτελούν η εύκολη κούραση, το διαρκές αίσθημα της αδυναμίας, η μειωμένη προσοχή και αποδοτικότητα, καθώς και η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (χάνεται το φυσικό ροζ χρώμα).

Μέσα από το κουίζ αυτό θα μάθετε περισσότερα για τον ρόλο και τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό μας, πώς προκαλείται η σιδηροπενία, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή της.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Stoltzfus RJ. Iron deficiency: global prevalence and consequences. Food Nutr Bull. 2003 Dec;24(4 Suppl):S99-103.

Ζαμπέλας Α., Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με στοιχεία Παθολογίας. Κεφ. 18 Διατροφική αντιμετώπιση αναιμίας, σελ 498-499. Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης. Αθήνα, 2007.

http://www.eufic.org/article/el/diet-related-diseases/deficiencies/artid/iron-common-deficiency/

http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/vitamins/iron.html

  • Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD-c, ANutr

    Ο Γιώργος Σαλταούρας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Oxford Brookes στον τομέα της Διατροφής και Αγωγής Υγείας και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Διατροφολόγων. Διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το medNutrition από το 2013.α

×

×