Σαλάτες

Σαλάτα ζυμαρικών με πέστο βασιλικού

Αλέξης Επιθυμιάδης
2 λεπτά να διαβαστεί
salata-zymarikon-me-pesto-vasilikoy
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού για να διατηρηθούν al dente.
  2. Παράλληλα πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα τοματίνια και καθαρίζουμε τη ρόκα.
  3. Μόλις βράσουν οι πένες, τις σουρώνουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα με το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σερβίρουμε με φρέσκα τοματίνια, μίνι μοτσαρέλα και φύλλα ρόκας. Στο τέλος ρίχνουμε λίγη παρμεζάνα τριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Αυτή είναι η πιο απολαυστική καλοκαιρινή σαλάτα ζυμαρικών που έχω δοκιμάσει και είναι έτοιμη σε λίγα μόλις λεπτά.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

500 γρ πέννες

200 γρ τοματίνια τύπου βελανίδι

50 γρ φρέσκια ρόκα

150 γρ φρέσκια μοτσαρέλα μίνι

150 γρ φρέσκο πέστο βασιλικού

4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
613
30,7%
Λιπαρά
14g
19,3%
Κορεσμένα λιπαρά
3g
16,3%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,487g
20,3%
Φυτικές Ίνες
12g
48,3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Ζυμαρικά…. Μμμμ!!! Τι σκέφτεστε όταν ακούτε αυτή την λέξη; Μα φυσικά μια νόστιμη μακαρονάδα που δεν μπορεί να αντισταθεί κάνεις, ούτε μικρός, ούτε μεγάλος, αφού τα ζυμαρικά είναι ίσως το πιο αγαπημένο φαγητό όλων.

Τα ζυμαρικά μπορούν είτε συνοδεύσουν το γεύμα σας, είτε να είναι από μόνα τους το κυρίως γεύμα, αφού ανάλογα την συνταγή μπορούν να μεταμορφωθούν κάθε φορά και σε ένα διαφορετικό νόστιμο πιάτο.

Λαχανικά που αναδεικνύουν το πιάτο

Η ρόκα και τα ντοματίνια είναι ένας υπέροχος συνδιασμός, ο οποίος θα σας εφοδιάσει με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα θα σας εφοδιάσει με τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Μην ξεχνάτε ότι τα ντοματίνια είναι πλούσια πηγή λυκοπένης, γνωστή για τα αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά χαρακτηριστικά της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λυκοπένη είναι λιποδιαλυτό συστατικό, δηλαδή είναι πιο εύκολη η απορρόφηση της όταν καταναλώνεται με λίπος. Έτσι στην συγκεκριμένη συνταγή, το ελαιόλαδο που είναι η καλύτερη μορφή φυτικού λίπους βοηθάει στην απορρόφηση της.

Πως θα μειώσω τις θερμίδες στη σαλάτα μου;

Τα ζυμαρικά από μόνα τους αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, ωστόσο το τυρί έρχετε να συμπληρώσει την πρωτεΐνη που συνήθως λείπει. Έτσι για να μειώσετε τις θερμίδες σας  στην σαλάτα ζυμαρικών σας, μπορείτε να επιλέξετε να βάλετε κάποιο τυρί χαμηλό σε λιπαρά όπως το cottage ή κάποιο άλλο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αντί για παρμεζάνα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται τόσο τις θερμίδες που θα καταναλώσετε όσο και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε το ελαιόλαδο το οποίο θα βάλετε για να φτιάξετε το πέστο.

Φάτε λοιπόν αργά το υπέροχο αυτό γεύμα, για να το απολαύσετε και εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης που θα σας προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θα μειώσουν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλή απόλαυση!

Αλέξης Επιθυμιάδης
Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.