Ψάρι

Μπρουσκέτες με σαρδέλα ψητή

Αλέξης Επιθυμιάδης
1 λεπτό να διαβαστεί
brousketes-me-sardela-psiti
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη σαρδέλα.
  2. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κεφάλι της και με προσοχή την ανοίγουμε και αφαιρούμε το μεσαίο κόκαλο. Tip: μπορείτε να προμηθευτείτε από μεγάλα σούπερ μάρκετ και έτοιμη, καθαρισμένη και ξεκοκαλισμένη σαρδέλα.
  3. Ζεσταίνουμε καλά ένα τηγάνι grill και ψήνουμε για λίγο τις σαρδέλες με το δέρμα προς τα κάτω. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις αλλάξουν χρώμα και ασπρίσουν από την πάνω μεριά είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται γύρισμα.
  4. Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες και το φρυγανίζουμε.
  5. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  6. Τοποθετούμε στο φρυγανισμένο ψωμί μία στρώση από ντομάτα και από πάνω προσθέτουμε την ψητή σαρδέλα.
  7. Απολαμβάνουμε με ρακί ή ούζο και καλό μας καλοκαίρι!

 

servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

500 γρ φρέσκια σαρδέλα

3-4 ώριμες ντομάτες

6 φέτες χωριάτικο ψωμί 

αλάτι

πιπέρι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
202
10,1%
Λιπαρά
10g
14,3%
Κορεσμένα λιπαρά
2g
10,0%
Σάκχαρα
0g
0,0%
Νάτριο
0.545g
22,7%
Φυτικές Ίνες
3g
12,8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Διατροφική αξία σαρδέλας 

Σαρδέλες! Νόστιμες, υγιεινές, μεσογειακές, πλούσιες σε ασβέστιο και πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, που είναι τόσο απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς μας.

Τρόποι κατανάλωσης

Τι να πρωτοπούμε για αυτό το μικρό ψαράκι που το βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας. Μπορείτε να τις καταναλώσετε με διάφορους τρόπους. Ωμές-μαριναρισμένες, ψητές στην σχάρα ή στον φούρνο, με ντομάτα όπως και στην συνταγή μας, με λαδορίγανη, ακόμα και τηγανητές. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι όταν την καταναλώνετε με το κόκαλο τότε αποτελεί πολύ καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου.

Η συνταγή μας… ένα πλήρες γεύμα

Ο συνδυασμός ντομάτα, ψωμί και ψάρι είναι ένας ιδανικός, νόστιμος και υγιεινός συνδυασμός. Οι θερμίδες αυτού του πιάτου είναι αρκετά χαμηλές. Για να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα πλήρες γεύμα, μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με μια πλούσια σαλάτα. Επίσης μπορούμε να φροντίσουμε το ψωμί να είναι ολικής αλέσεως, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε την διατροφή με φυτικές ίνες και να νιώσουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλή απόλαυση!

Αλέξης Επιθυμιάδης
Αλέξης Επιθυμιάδης Food blogger

Ο Αλέξης Επιθυμίαδης είναι το πρόσωπο πίσω από το food blog Always Hungry. Η μεγάλη του αγάπη για το φαγητό και τις ξεχωριστές γεύσεις τον οδήγησαν στη δημιουργία ενός διαφορετικού blog μαγειρικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αν θέλετε να βρείτε συνταγές που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ή παραδοσιακές συνταγές με δημιουργική εκτέλεση, αρκεί να επισκεφτείτε το alwayshungry.gr.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.