Ψάρι

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα, ελιές και κάππαρη

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
kalamaria gemista
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τα καλαμάρια: Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση του πλιγουριού
  2. Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες, ώστε να μη χυθεί η γέμιση.
  3. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια, για 15 λεπτά περίπου.
  5. Για τη γέμιση: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
  6. Για τις ψητές πιπεριές: Λαδώνουμε τις πιπεριές ελαφρώς και ψήνουμε στο φούρνο στην ψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
  7. Τις αποσύρουμε σε σκεύος και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα.
  8. Απομακρύνουμε φλούδα και σπόρους.
  9. Διατηρούμε στο ψυγείο.
servings
Για 8 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για τα καλαμάρια

600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια)
Γέμιση με πλιγούρι
700 γρ. ντομάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
80 γρ. ελιές καλαμών, κομμένες σε λεπτές φέτες
50 γρ. κάππαρη
80 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για τη γέμιση

600 γρ. πλιγούρι, βρασμένο
100 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
20 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τις ψητές πιπεριές (για 400 γρ)

1 κιλό πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
ελαιόλαδο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
485.9
24%
Λιπαρά
14.8g
21%
Κορεσμένα λιπαρά
2.3g
11%
Σάκχαρα
1.3g
1%
Νάτριο
1g
43%
Φυτικές Ίνες
8.7g
36%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κυριακή Ποντικέρη
Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η παραπάνω συνταγή αποτελεί ένα εύκολο πιάτο και με μεγάλη θρεπτική αξία.

Καλαμάρια

Tα καλαμάρια είναι πλούσια σε φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και πρωτεΐνη. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας.

Περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων, σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν τα ωφέλιμα για τη υγεία λιπαρά. Τα καλαμάρια αποτελούν, ακόμη, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών.

Πλιγούρι

Το πλιγούρι έρχεται να κάνει μία προσθήκη στη θρεπτικότητα αυτού του πιάτου αφού είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα αποτελεί άριστη πηγή υδατανθράκων για τους διαβητικούς. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Εκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κάππαρη

Η κάππαρη είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα, που κυρίως ανήκουν στην κατηγορία του λινολεϊκού οξέος, που συγκαταλέγεται στα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας λίπη. Θεωρείται ένα ήπιο διουρητικό βότανο, που συμβάλλει στην αποβολή της περίσσειας υγρών τα οποία κατακρατά ο οργανισμός μας.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Το σκόρδο, καθώς και το κρεμμύδι είναι τονωτικά του οργανισμού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έπειτα από συστηματική χρήση, έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πηκτικότητα του αίματος.

Mια άλλη ιδιότητά τους είναι ότι καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους μύκητες και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφικών δηλητηριάσεων από επικίνδυνα μικρόβια.

Συνεπώς, η συνταγή αυτή αποτελεί ένα πιάτο φτωχό σε θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και με τα απαραίτητα «καλά» λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού. Ακόμη, αποτελεί μια καλή επιλογή για διαβητικούς λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Κυριακή Ποντικέρη
Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος