755
Πίτες

Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και ανθότυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για την ζύμη: Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).
  5. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
  6. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  7. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).
  8. Την ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Για την γέμιση, την κρέμα και τη συναρμολόγηση της τάρτας: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις).
  10. Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
  11. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  12. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλατίζουμε και, μόλις μυρίσει, προσθέτουμε και τον μάραθο.
  13. Γυρνάμε λίγο το μείγμα
  14. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ, όπου προσθέτουμε το σπανάκι και το ανθότυρο και τα ανακατεύουμε όλα, καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
  15. Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα.
  16. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  17. Σουρώνουμε από σινουά.
  18. Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας.
  19. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά.
  20. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Για 8 μερίδες
ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
3 γρ. αλάτι
3 γρ. ζάχαρη

Για την γέμιση σπανάκι

260 γρ. σπανάκι (μόνο φύλλα), καθαρισμένο
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 γρ. μάραθος, ψιλοκομμένος
65 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά καρέ
100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο στο χέρι
20 γρ. ελαιόλαδο Gaea
10 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι

Mια μερίδα 200g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
484
24%
Λιπαρά
34g
49%
Κορεσμένα λιπαρά
14g
70%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,6g
23%
Φυτικές Ίνες
1,2g
5%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κυριακή Καλδαρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η συνταγή αυτή αποδίδει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως βιταμίνης D, C, Β1 και Β2, καθώς επίσης και Ω-3 λιπαρών οξέων.

Η βιταμίνη D, η οποία εμπεριέχεται στα αυγά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ( κρέμα γάλακτος, ανθότυρο), συμβάλλει ενεργά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό και κατά συνέπεια μειώνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, εκτός από το πορτοκάλι εμπεριέχεται και στα βότανα (μάραθος), αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι). Είναι μια βιταμίνη απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει ενάντια του καρκίνου (π.χ καρκίνο δέρματος), ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά από διάφορες παθήσεις.

Η Β1 ( η αλλιώς θειαμίνη) είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των σακχάρων σε ενέργεια για το σώμα ( μυαλό, καρδιά, νεφρά κ.λπ) ενώ σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών και εμποδίζει την εμφάνιση καταρράκτη στα μάτια.

Τέλος, η Β2 προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες- είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με αναιμία.

Αν και είναι μια πλούσια σε ενέργεια συνταγή, λόγω των αυξημένων κορεσμένων λιπαρών (μπέικον, κρέμα γάλακτος, βούτυρο) αλλά και αλατιού που περιέχει, τα άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και πίεση καλό θα ήταν να την καταναλώνουν με μέτρο.

  • Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Κυριακή Καλδαρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Σπούδασε στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 2010. Στην πτυχιακή της μελέτη ασχολήθηκε με το Σακχαρώδη διαβήτη στα ηλικιωμένα άτομα. 

×

×
Σας ενδιαφέρει επίσης: