Όσπρια

Φακές με λουκάνικο και δυο είδη πορτοκαλιών

Δέσποινα Βαϊοπούλου
3 λεπτά να διαβαστεί
fakes me loukaniko
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το λουκάνικο.
  2. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά, να πάρει χρώμα χωρίς να ξεραθεί.
  3. Αποσύρετε και κρατάτε το λουκάνικο χωριστά. Αδειάζετε το λίπος αν υπάρχει.
  4. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά να μαραθεί.
  5. Βάζετε το σκόρδο, τη δάφνη και τις φακές και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
  6. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε και αφήνετε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 (3-4 λεπτά).
  7. Ρίχνετε το ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα αφήνοντας ένα ελάχιστο άνοιγμα και μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας κατά καιρούς, μέχρι που οι φακές να είναι έτοιμες.
  8. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και πετάτε τη δάφνη.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 500 γραμ. λουκάνικο με πορτοκάλι Φάρμας Μπράλου κομμένο σε ροδέλες
  • 2 φλ. φακές μικρές ή μεσαίες καθαρισμένες (της συνταγής στις φωτό είναι επίσης Φάρμας Μπράλου)
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 750 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.σ. λευκό μπαλσάμικο
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 3 μεσαία πορτοκάλια και 3 σαγκουίνια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 -1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • έξτρα ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμα
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
767
38,4%
Λιπαρά
41g
58,1%
Κορεσμένα λιπαρά
11g
52,5%
Σάκχαρα
0g
0.0%
Νάτριο
0,49g
20,6%
Φυτικές Ίνες
21g
88,2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Οι παραλλαγές πιάτων οσπρίων, είναι προσωπικά οι αγαπημένες μου! Στην Ελλάδα αγαπούμε τα όσπρια και είμαστε εμείς ο λαός που τα έχει μακροπρόθεσμα καθιερώσει στην διατροφή του περισσότερο από κάθε άλλον. Ωστόσο, δεν είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε τα όσπρια στην καθημερινή κουζίνα σπιτιών μαγειρεμένα με εναλλακτικούς τρόπους, ως συνήθως αρκούμαστε στα κλασικά παραδοσιακά μαγειρέματα. Κάτι που κάνει την συγκεκριμένη συνταγή, αμέσως να μας προσελκύσει το ενδιαφέρον.

Η μίξη των γεύσεων στο πιάτο αυτό, υπόσχεται πολλά!

Εξαιρετικό πάντρεμα παραδοσιακών γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Δύσκολα μπορείς να σκεφτείς κάποια παραλλαγή, που να έχει η πρόταση της κάποιο γευστικό νόημα. Οπότε θα αξιολογήσουμε την συνταγή ως έχει. Το μόνο που σίγουρα περισσεύει είναι το τηγάνισμα του λουκάνικου στο αρχικό στάδιο προετοιμασίας, όπως το αναγνωρίζει άλλωστε και ο σεφ. Το λουκάνικο βγάζει τόσο πολύ λίπος, που αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι το λίπος αυτό να το χύνουμε από το τηγάνι κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος για να μην καίγεται κιόλας.

Βάση του πίνακα θρεπτικής ανάλυσης, η συνταγή αγγίζει το υψηλότατο θερμιδικό περιεχόμενο των 800 kcals ανά μερίδα

Εκ των θερμίδων, οι μισές (όπως είναι προβλεπόμενο) προέρχονται από λιπαρά και εξ' αυτών των λιπαρών, το 1/4 είναι κορεσμένα. Είναι το λουκάνικο που κάνει τη ζημιά, ουδέν καλό αμιγές κακού..

Η συμβουλή του Διαιτολόγου

Για το λόγο αυτό, η δική μου συμβουλή και προτροπή, είναι το πιάτο αυτό με την τόσο όμορφη και εορταστική όψη, να στολίσει επικουρικά ένα γιορτινό σας τραπέζι και να αφήσει άναυδους τους καλεσμένους σας με την δημιουργικότητά και την πρωτοτυπία σας, και να μην εφιστά το κυρίως πιάτο σας. Να είναι δηλαδή ένα από τα εντυπωσιακά ορεκτικά ή συνοδευτικά σας, που ο καθένας θα δοκιμάσει ενδεικτικά, σε μια ποσότητα πχ 2-3 κουταλιές της σούπας, οπότε η επιβάρυνση είναι με την απλή αναλογική, σημαντικά μικρότερη.

Δέσποινα Βαϊοπούλου
Δέσποινα Βαϊοπούλου Food blogger

Η Δέσποινα Βαϊοπούλου είναι η δημιουργός του pandespani.com, Νο1 Gourmet blog στην Ελλάδα, με έμφαση στο κείμενο, στην ιστορία πίσω από τη συνταγή, στην τεχνική, στην γαστρονομική κουλτούρα και στην αισθητική. Πρώην εκδότρια περιοδικού τέχνης (The Art Magazine), έχει εργαστεί για χρόνια στις εκδόσεις (Status, 7 μέρες TV, Κόσμος του Video κ.α.), συμμετείχε σε εταιρίες και συναφή, στην ΜΚΟ Νηφάλιοι – στην υγειά μας και σε εκθέσεις, κι έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας πολλές αυθεντικές γεύσεις στον τόπο τους. Στοιχεία εμπειρίας κι ένα σοβαρό χόμπι διαμόρφωσαν το pandespani, δίνοντάς του αυθεντικό χαρακτήρα.

Το pandespani.com φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, και προωθεί την γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού.

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.