για τη σάλτσα ντομάτας
Ποιά πρόταση γεύματος, θα περιλαμβάνει μελιτζάνα, ντομάτα και τυρί και δεν θα είναι το λιγότερο λαχταριστή και υποσχόμενη για μεγάλες γευστικές απολαύσεις.. Καμία! Η μελιτζάνα άλλωστε είναι ένα λατρεμένο λαχανικό του καλοκαιριού για εμάς τους Έλληνες.
Το συγκεκριμένο πιάτο προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, κάλλιστα μπορεί να μας θυμίζει τις παραδοσιακές μας μελιτζάνες-παπουτσάκια, ως μια παραλλαγή. Δεδομένης της νοστιμιάς των βασικών υλικών λοιπόν, το ζητούμενο σ' ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.
Καταρχήν, δοκιμάστε να αποφύγετε το αλεύρωμα και το τηγάνισμα στις μελιτζάνες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι αφού κόψετε τις ροδέλες σας, να τις τοποθετήσετε σε ταψί φούρνου ρηχό, στρωμένο με λαδόκολλα.
Προσθέστε από πάνω ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα για το άρωμα. Αφήστε να ροδίσουν καλά σε δυνατό grill και φυσικά πρέπει να γυριστούν κι από τις 2 πλευρές. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, έχετε αποφύγει τον μεγαλύτερο κόπο καθώς και τις περισσότερες θερμίδες της συνταγής.
Ανάλογα φροντίστε και την σάλτσα ντομάτα σας, να μην την επιβαρύνετε σε πολύ λάδι, να είναι κι αυτή ελαφριά και καλοκαιρινή. Αποφύγετε τέλος και τη γραμμή ελαιολάδου που προτείνεται στο τέλος, είναι περιττή, αφού το λάδι δε λείπει από τα επιμέρους υλικά και το τυρί θα δώσει τόσο extra νοστιμιά, όσο και λιπαρά.
Εάν φροντίσετε κατ' αυτόν τον τρόπο να μην είναι βαριά σε λάδια η συνταγή σας, αναμένεται η μερίδα του πιάτου να μην υπερβαίνει τις 400 kcal.
Οι μελιτζάνες και οι κοκκινιστές σάλτσες, εξ' ορισμού δεν συνιστούν ένα ελαφρύ φαγητό για το στομάχι, οπότε φροντίστε και η μερίδα σας να μην είναι καταχρηστική, οικονομία παντού!
Κατ' αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε ένα πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς, με φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, άκρως καλοκαιρινό και υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς να νιώθετε καθόλου τύψεις.
Η Δέσποινα Βαϊοπούλου είναι η δημιουργός του pandespani.com, Νο1 Gourmet blog στην Ελλάδα, με έμφαση στο κείμενο, στην ιστορία πίσω από τη συνταγή, στην τεχνική, στην γαστρονομική κουλτούρα και στην αισθητική. Πρώην εκδότρια περιοδικού τέχνης (The Art Magazine), έχει εργαστεί για χρόνια στις εκδόσεις (Status, 7 μέρες TV, Κόσμος του Video κ.α.), συμμετείχε σε εταιρίες και συναφή, στην ΜΚΟ Νηφάλιοι – στην υγειά μας και σε εκθέσεις, κι έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας πολλές αυθεντικές γεύσεις στον τόπο τους. Στοιχεία εμπειρίας κι ένα σοβαρό χόμπι διαμόρφωσαν το pandespani, δίνοντάς του αυθεντικό χαρακτήρα.
Το pandespani.com φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, και προωθεί την γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού.
Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.