Λαχανικά

Mελιτζάνες παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Δέσποινα Βαϊοπούλου
2 λεπτά να διαβαστεί
melitzanes parmezana
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ρίχνετε στις φέτες αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να στραγγίσουν και να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε. Τις απλώνετε και τις αλευρώνετε ελαφρά.
  2. Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μεγάλο τηγάνι (όσο μεγαλύτερο τόσο λιγότερες οι φορές που θα τηγανίσετε) και σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς να καπνίζει και βάζετε όσες μελιτζάνες χωράει σε 1 στρώση.
  3. Βάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε 7-8 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  5. Σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το μαραίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  6. Προσθέτετε το σκόρδο, τις ντομάτες και 1/2 φλυτζ. νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό ή βασιλικό, ανάλογα με την εποχή και μαγειρεύετε για 20-30 λεπτά.
  7. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και με τον πολτοποιητή χειρός ή μύλο ή στο μπλέντερ, κάνετε τη σάλτσα πουρέ.
  8. Σε σχετικά ρηχό ταψάκι ή πυρέξ απλώνετε στον πάτο λίγη σάλτσα ντομάτας και βάζετε μια στρώση μελιτζάνες.
  9. Ρίχνετε λίγο παρμιτζιάνο, αλάτι και πιπέρι και τοποθετείτε μια στρώση από φέτες μοτσαρέλας.
  10. Επαναλαμβάνετε με την ίδια σειρά, δηλαδή σάλτσα ντομάτας, μελιτζάνες, παρμιτζιάνο και μοτσαρέλες μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και να τελειώσετε με μια στρώση ντομάτας πάνω στην οποία θα ρίξετε λίγο παρμιτζιάνο και μια γραμμή ελαιόλαδου.
  11. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώσει κάπως και να δέσουν τα υλικά.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό μακρουλές μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 1 εκατ.
  • 2-3 κ.σ. περίπου αλεύρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλυτζ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 400 γραμ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 500 γραμ. ντομάτες χοντροκομμένες με το ζουμί τους ή το ανάλογο σε κονσέρβα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ή, όταν υπάρχει, φύλλα φρέσκου βασιλικού
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
437
21,8%
Λιπαρά
32g
45%
Κορεσμένα λιπαρά
4g
19,2%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,37g
15,2%
Φυτικές Ίνες
6g
23,8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ποιά πρόταση γεύματος, θα περιλαμβάνει μελιτζάνα, ντομάτα και τυρί και δεν θα είναι το λιγότερο λαχταριστή και υποσχόμενη για μεγάλες γευστικές απολαύσεις.. Καμία! Η μελιτζάνα άλλωστε είναι ένα λατρεμένο λαχανικό του καλοκαιριού για εμάς τους Έλληνες.

Το συγκεκριμένο πιάτο προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, κάλλιστα μπορεί να μας θυμίζει τις παραδοσιακές μας μελιτζάνες-παπουτσάκια, ως μια παραλλαγή. Δεδομένης της νοστιμιάς των βασικών υλικών λοιπόν, το ζητούμενο σ' ένα τέτοιο φαγητό είναι το τι τροποποιήσεις σηκώνει, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πιάτο, αφενός πιο ελαφρύ και αφετέρου πιο εύκολο και γρήγορο πρακτικά.

Εναλλακτικές για μια πιο ελαφριά εκδοχή

Καταρχήν, δοκιμάστε να αποφύγετε το αλεύρωμα και το τηγάνισμα στις μελιτζάνες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι αφού κόψετε τις ροδέλες σας, να τις τοποθετήσετε σε ταψί φούρνου ρηχό, στρωμένο με λαδόκολλα.

Προσθέστε από πάνω ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα για το άρωμα. Αφήστε να ροδίσουν καλά σε δυνατό grill και φυσικά πρέπει να γυριστούν κι από τις 2 πλευρές. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, έχετε αποφύγει τον μεγαλύτερο κόπο καθώς και τις περισσότερες θερμίδες της συνταγής.

Ανάλογα φροντίστε και την σάλτσα ντομάτα σας, να μην την επιβαρύνετε σε πολύ λάδι, να είναι κι αυτή ελαφριά και καλοκαιρινή. Αποφύγετε τέλος και τη γραμμή ελαιολάδου που προτείνεται στο τέλος, είναι περιττή, αφού το λάδι δε λείπει από τα επιμέρους υλικά και το τυρί θα δώσει τόσο extra νοστιμιά, όσο και λιπαρά.

Ενεργειακή αξία

Εάν φροντίσετε κατ' αυτόν τον τρόπο να μην είναι βαριά σε λάδια η συνταγή σας, αναμένεται η μερίδα του πιάτου να μην υπερβαίνει τις 400 kcal.

Οι μελιτζάνες και οι κοκκινιστές σάλτσες, εξ' ορισμού δεν συνιστούν ένα ελαφρύ φαγητό για το στομάχι, οπότε φροντίστε και η μερίδα σας να μην είναι καταχρηστική, οικονομία παντού!

Κατ' αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε ένα πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς, με φρέσκα εποχιακά τρόφιμα, άκρως καλοκαιρινό και υψηλής θρεπτικής αξίας, χωρίς να νιώθετε καθόλου τύψεις.

Δέσποινα Βαϊοπούλου
Δέσποινα Βαϊοπούλου Food blogger

Η Δέσποινα Βαϊοπούλου είναι η δημιουργός του pandespani.com, Νο1 Gourmet blog στην Ελλάδα, με έμφαση στο κείμενο, στην ιστορία πίσω από τη συνταγή, στην τεχνική, στην γαστρονομική κουλτούρα και στην αισθητική. Πρώην εκδότρια περιοδικού τέχνης (The Art Magazine), έχει εργαστεί για χρόνια στις εκδόσεις (Status, 7 μέρες TV, Κόσμος του Video κ.α.), συμμετείχε σε εταιρίες και συναφή, στην ΜΚΟ Νηφάλιοι – στην υγειά μας και σε εκθέσεις, κι έχει ταξιδέψει δοκιμάζοντας πολλές αυθεντικές γεύσεις στον τόπο τους. Στοιχεία εμπειρίας κι ένα σοβαρό χόμπι διαμόρφωσαν το pandespani, δίνοντάς του αυθεντικό χαρακτήρα.

Το pandespani.com φημίζεται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, και προωθεί την γαστρονομία ως κομμάτι του πολιτισμού.

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.