640
Λαχανικά

Κουνουπίδι με κάρι και σταφίδες

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρουμε το κουνουπίδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα και αλατίζουμε.
  3. Αφαιρούμε το κουνουπίδι και βάζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό κάρι, τις σταφίδες και το κουνουπίδι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Τέλος, αλατίζουμε, προσθέτουμε το βασιλικό και σερβίρουμε.
  6. Για το ζωμό κάρι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λέμον γκρας και το κάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4 λεπτά.
  8. Ρίχνουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  9. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό κότας και το γάλα καρύδας και σιγοβράζουμε για άλλα 45 λεπτά.
  10. Δοκιμάζουμε και σουρώνουμε από σήτα.
servings
για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο:

800 γρ. κουνουπίδι ωμό, σε φέτες
800 γρ. ζωμό κάρι
60 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη ζουλιέν
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο , ψιλοκομμένο
40 γρ. σταφίδα
4 φύλλα βασιλικό
40 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Για το ζωμό κάρι:

40 γρ. ελαιόλαδο
325 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
25 γρ. σκόρδο, σκελίδες
25 γρ. λέμον γκρας, χοντροκομμένο
5 γρ. κάρι
170 γρ. ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
160 γρ. γάλα καρύδας
1,3 κιλά ζωμό κοτόπουλο

Mια μερίδα 400g περιέχει:
Θερμίδεςkcal
667
33%
Λιπαρά
49g
70%
Κορεσμένα λιπαρά
16g
80%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
2,2g
92%
Φυτικές Ίνες
3,5g
15%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Πηνελόπη Δουβόγιαννη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Μία συνταγή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία μας. Η παραπάνω συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για περισσότερα από 100 ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και τον μεταβολισμό, ενώ επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β3, οι οποίες συνεργάζονται για την παραγωγή ενέργειας από το γλυκογόνο, που είναι αποθηκευμένο στους μυς. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι επίσης απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το πιάτο περιέχει επίσης μαγγάνιο, που είναι σημαντικό για τον σχηματισμό του νευρικού και του συνδετικού ιστού. Επιπλέον, η παραπάνω συνταγή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το πιάτο αυτό, δίνοντάς μας ανά μερίδα μέχρι και 33% της ΣΗΠ σιδήρου.

Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, η συνταγή αυτή είναι πλούσια και σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από το γάλα καρύδας. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν τη φήμη των «κακών λιπαρών» και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

  • Γιάννης Λουκάκος
    Γιάννης Λουκάκος Σεφ

    O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

    Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

  • Πηνελόπη Δουβόγιαννη
    Πηνελόπη Δουβόγιαννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Πηνελόπη Δουβόγιαννη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) και πολυετή εμπειρία στην παχυσαρκία. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο γραφείο της στην Καλαμάτα.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.