Για το πιάτο:
800 γρ. κουνουπίδι ωμό, σε φέτες
800 γρ. ζωμό κάρι
60 γρ. πιπεριά κόκκινη, κομμένη ζουλιέν
40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο , ψιλοκομμένο
40 γρ. σταφίδα
4 φύλλα βασιλικό
40 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το ζωμό κάρι:
40 γρ. ελαιόλαδο
325 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
25 γρ. σκόρδο, σκελίδες
25 γρ. λέμον γκρας, χοντροκομμένο
5 γρ. κάρι
170 γρ. ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
160 γρ. γάλα καρύδας
1,3 κιλά ζωμό κοτόπουλο
Μία συνταγή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία μας.
Η παραπάνω συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Επίσης, περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για περισσότερα από 100 ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και τον μεταβολισμό.
Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σε βιταμίνες Β1, Β2 και Β3, οι οποίες συνεργάζονται για την παραγωγή ενέργειας από το γλυκογόνο, που είναι αποθηκευμένο στους μυς. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι επίσης απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το πιάτο περιέχει επίσης μαγγάνιο, που είναι σημαντικό για τον σχηματισμό του νευρικού και του συνδετικού ιστού.
Επιπλέον, η παραπάνω συνταγή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το πιάτο αυτό, δίνοντάς μας ανά μερίδα μέχρι και 33% της ΣΗΠ σιδήρου.
Εκτός από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, η συνταγή αυτή είναι πλούσια και σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προέρχονται από το γάλα καρύδας.
Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν τη φήμη των «κακών λιπαρών» και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.
Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.