Κρέας

Μοσχάρι γιουβέτσι στο φούρνο

Κατερίνα Θεολόγου
2 λεπτά να διαβαστεί
mosxari giouvetsi sto foyrno
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και βάζουμε πάνω την κατσαρόλα χωρίς ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί καλά. Το αφήνουμε να ροδίσει πρώτα καλά από τη μία πλευρά και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πλευρές. Αφού ροδίσει καλά από τη μία πλευρά θα παρατηρήσουμε ότι ξεκολλάει πιο εύκολα.
  2. Αφού ροδίσουμε καλά το κρέας, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε καλά και τη βάζουμε ξανά στο μάτι.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (κρατάμε 3 κ. σούπας για το άλειμμα του πυρίμαχου σκεύους) και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
  4. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρέας και συνεχίζουμε για ένα λεπτό ακόμα.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και το ξύλο κανέλας το οποίο θα αφαιρέσουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει για περίπου 1 ½ ώρα.
  7. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το κριθαράκι το οποίο αλείφουμε με το ελαιόλαδο που έχουμε κρατήσει.
  8. Προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του από την κατσαρόλα στο ταψί και προσθέτουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό από το βραστήρα, να σκεπάζει καλά το κριθαράκι.
  9. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C και ψήνουμε για μισή ώρα. Ελέγχουμε το φαγητό μας γιατί είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί έξτρα νερό και κατά τη διάρκεια με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά για να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο του ταψιού.
  10. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί της προτίμησης μας (τυρί φέτα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι...)
servings
Για 5 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 800γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους (μεσαία κομμάτια)
  • 1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι χονδρό
  • 1/2 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 ντομάτες φρέσκες περασμένες στον τρίφτη ή ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
587
29,4%
Λιπαρά
29g
41,7%
Κορεσμένα λιπαρά
5g
24%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,4g
16,8%
Φυτικές Ίνες
3g
12,2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η παραπάνω συνταγή είναι αρκετά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και για το λόγο αυτό αποτελεί ένα υγιεινό πέρα από νόστιμο πιάτο. Ας αποδομήσουμε λίγο τα συστατικά του κι ας δούμε την αξία τους στον οργανισμό.

Ποια η διατροφική αξία των υλικών της συνταγής;

Μοσχάρι

Το μοσχάρι αποτελεί μια πλούσια πηγή αμινοξέων και μετάλλων. Καλύπτει σημαντικό ποσοστό σιδήρου και μάλιστα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας που σημαίνει ότι απορροφάται από τον οργανισμό καλύτερα σε αντίθεση με τις φυτικές πηγές.

Συγκεκριμένα, αποτελεί συστατικό της αίμης συμβάλλοντας στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς συμμετέχει σε λειτουργίες του μεταβολισμούκαι είναι απαραίτητος στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, ο σίδηρος είναι βασικός για τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες, εφόσον εμπλέκεται τόσο στη λειτουργία και στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών όσο και της μυελίνης. Περιέχει ψευδάργυρο που είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης.

Ένα ακόμη συστατικό του μοσχαριού είναι το σελήνιο με αντιοξειδωτικές ικανότητες. Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά της Β12 που εντοπίζεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Το μοσχάρι είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος το οποίο δεν είναι ορατό για να μπορεί να αφαιρεθεί γι αυτό συστήνεται η κατανάλωσή του μία φορά στις δεκαπέντε μέρες.

Κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες. Προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια η οποία απελευθερώνεται στο σώμα μας αργά. Περιέχει ελάχιστες ποσότητες λίπους και είναι εύπεπτο. Είναι πλούσιο σε άμυλο, αλλά περιέχει και μερικά ακόμη θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες τύπου Β.

Ελαιόλαδο

Η συνταγή περιλαμβάνει αρκετό ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες που το καθιστούν ιδίαιτερα ευεργετικό για την υγεία.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι που χρησιμοποιείται στη συνταγή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη και άλλες ουσίες γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση. Επίσης, μπορεί να συνεισφέρει στην υποστήριξη των συνδετικών ιστών και να έχει ακόμη και να δρα προληπτικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει πολλαπλά ωφέλη όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες. Περιέχει ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση δυνατών οστών και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένη.

Κανέλα

Η κανέλα βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων κι έχει αντιθρομβωτική δράση. Επιπλέον καταπολεμά μικρόβια ωμών τροφών όταν μαγειρεύεται μαζί με αυτά.

Συνοψίζοντας, το παραπάνω πιάτο είναι θρεπτικό και ισορροπημένο που μπορεί να καταλανώνεται στα πλαίσια μιας υγειινής διατροφής.

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος