Κρέας

Μοσχάρι με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Κατερίνα Θεολόγου
1 λεπτό να διαβαστεί
mosxari me damaskina stin katsarola
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε το μπαχάρι και το ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του κρέατος.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, το μέλι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό μέχρι που να μισοσκεπάζει το κρέας.
  6. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
  7. Μετά απο 1 ώρα προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ακόμα. Στο τέλος αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και το ξύλο κανέλας.
  8. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή λευκό ρύζι πιλάφι.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 800 γρ. μοσχάρι σπάλα κομμένο σε κύβους (μεσαία κομμάτια)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 10 ξερά δαμάσκηνα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο (ή σε σκόνη)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
548
27,4%
Λιπαρά
31g
43,9%
Κορεσμένα λιπαρά
7g
33,8%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
0,49g
20,3%
Φυτικές Ίνες
3g
11,1%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ποια η διατροφική αξία των υλικών της συνταγής;

Μοσχάρι

Το μοσχάρι αποτελεί μια πλούσια πηγή αμινοξέων και μετάλλων. Καλύπτει σημαντικό ποσοστό σιδήρου σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Ένα ακόμη συστατικό του μοσχαριού είναι το σελήνιο με αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Επίσης, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά της Β12 που εντοπίζεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Το μοσχάρι είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος το οποίο δεν είναι ορατό για να μπορεί να αφαιρεθεί γι αυτό συστήνεται η κατανάλωσή του μία φορά στις δεκαπέντε μέρες.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα προσθέτουν πέρα από γεύση και θρεπτική αξία στο πιάτο αφού είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι πηγή φλαβονοειδών όπως η κερκετίνη και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιπλέον, εμφανίζει αντικαρκινική δράση.

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.

Κανέλα

Η κανέλα βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων κι έχει αντιθρομβωτική δράση. Επιπλέον καταπολεμά μικρόβια ωμών τροφών όταν μαγειρεύεται μαζί με αυτά.

Συνοψίζοντας, το παραπάνω πιάτο είναι θρεπτικό και ισορροπημένο που μπορεί να καταλανώνεται στα πλαίσια μιας υγειινής διατροφής.

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος