Κρέας

Γέμιση με κιμά, αποξηραμένα φρούτα και κάστανα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Γέμιση με κιμά, αποξηραμένα φρούτα και κάστανα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καλό χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το αλατίζουμε και το «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσει καλά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε στη φωτιά το φαγητό μέχρι να «πιει» όλα του τα υγρά.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 30 λεπτά περίπου.
  5. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να χυλώσει το φαγητό.
  6. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
  7. Σερβίρουμε τη σάλτσα αμέσως ή την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, στη συντήρηση.
servings
Για 20 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

50 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κιμά χοιρινό
30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κρασί κόκκινο
600 γρ. ζωμό κοτόπουλου
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρό καρέ
50 γρ. σύκα αποξηραμένα, κομμένα σε μικρό καρέ
200 γρ. κάστανα μαγειρεμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
50 γρ. κουκουνάρι
5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
323.4
16%
Λιπαρά
17.7g
25%
Κορεσμένα λιπαρά
5.6g
28%
Σάκχαρα
0.3g
0%
Νάτριο
0.1g
4%
Φυτικές Ίνες
0.7g
3%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η συνταγή αυτή, ειδικά αν επιλέξετε τα υλικά της με προσοχή, προτιμώντας π.χ. άπαχο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί ν’ αποτελέσει μια θρεπτική γέμιση για τα φαγητά σας.

Ποια η θρεπτική αξία των υλικών της συνταγής;

Η διαφορετικότητα αυτής της συνταγής του κιμά βρίσκεται στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Οι σταφίδες και το κρεμμύδι, εκτός από φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχουν πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα βιοφλαβονοειδή, όπως την κουερσετίνη.

Κρεμμύδι και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Επίσης, το κρεμμύδι έχει αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες (π.χ. τρισουλφίδια, δισουλφίδια), που του δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Ελαιόλαδο και αντιφλεγμονώδης δράση

Το ελαιόλαδο επίσης είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (π.χ. τυροσόλη, υδροξυτυσόλη) και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι ιδιότητές τους περιλαμβάνουν αγγειοσταλτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Η βιταμίνη Κ στα κουκουνάρια και το θυμάρι

Τα κουκουνάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, ενώ το θυμάρι περιέχει ποικιλία φλαβονοειδών και φυτοχημικών. Επίσης, τα συγκεκριμένα συστατικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της πήξης του αίματος και σην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα βερίκοκα πλόυσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α, C, Β1 Β2), σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες, καροτενοειδή (ζεξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεϊνη, β- καροτένιο) και τρυπτοφάνη.

Κάστανα και η διατροφική τους αξία

Τα κάστανα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μεγάλη περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Δεν περιέχουν χοληστερόλη και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ποια η θρεπτική αξία των αποξηραμένων φρούτων;

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή θρεπτική αξία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες. Έτσι τα αποξηραμένα σύκα που περιλαμβάνονται στην συνταγή περιέχουν φυλλικό οξύ, ασβεστίο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και συμβαλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Η συνταγή αποτελεί μια εξαιρετική γευστική επιλογή, όμως δεν είναι χαμηλή σε λιπαρά, αφού περιέχει πάνω απο 15γρ. λίπους ανά μερίδα εκ των οποίων τα 5.6γρ είναι κορεσμένο λίπος.

Επίσης, είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα που έχουν καρδιαγγειακά και νεφρικά προβλήματα

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.