Κοτόπουλο

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλατίστε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάλτε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάξτε τα λίπη.
  3. Βάλτε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέστε τα μανιτάρια, αλατίστε και σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το κρεμμύδι και συνεχίστε το σοτάρισμα με προσοχή ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα.
  4. Επιστρέψτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Σβήστε με το κρασί και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέστε το ζωμό και σιγοβράστε μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο.
  5. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη μουστάρδα,το βούτυρο και τα βότανα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι αραιή μπορούμε να την βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά από το κοτόπουλο ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

40 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα και σοταρισμένα
150 γρ. κρασί λευκό
350 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή κύβους ζωμό κοτόπουλο Knorr
100 γρ. μουστάρδα
80 γρ. βούτυρο
5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
εστραγκόν
αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
523.5
26%
Λιπαρά
29g
41%
Κορεσμένα λιπαρά
6.3g
32%
Σάκχαρα
0.7g
1%
Νάτριο
0.8g
35%
Φυτικές Ίνες
2g
8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κωνσταντίνα Υφαντή
Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η συνταγή αυτή αποτελεί ένα πιάτο που θα μπορούσε να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα. Ανά μερίδα αποδίδει 524 θερμίδες με σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης, αυξημένο ποσοστό λιπαρών και χαμηλά ποσοστά υδατανθράκων.

Κοτόπουλο πλούσιο σε πρωτεΐνες

Το κοτόπουλο, ως κύριο συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Το κρέας του κοτόπουλου χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό θερμίδων, λίγα λιπαρά και χοληστερίνη.

Διατροφική αξία μανιταριών

Τα μανιτάρια που το συνοδεύουν θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αμελητέες ποσότητες λίπους και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν μόλις 13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.

Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια προσφέρουν καλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως φωσφόρος, ο οποίος συμβάλλει στην κατασκευή των οστών και των δοντιών, ο χαλκός που βοηθά στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος και το σελήνιο που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κρεμμύδι και αντιοξειδωτική δράση

Το κρεμμύδι που περιέχεται είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες και φλαβονοειδή και ιδιαίτερα σε κερσετίνη, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Αντισηπτική δράση θυμαριού

Η προσθήκη του θυμαριού δίνει ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο, και έχει αντισηπτική και αντιοξειδωτική δράση.

Ελαιόλαδο στο πιάτο 

Τέλος, η παρουσία του ελαιολάδου, σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά συστατικά, έρχονται να αντισταθμίσουν την παρουσία των «κακών» λιπαρών του βουτύρου.

Συνοψίζοντας..

Η παραπάνω συνταγή είναι αρκετά θρεπτική, πλούσια πηγή βιταμινών, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών και αποτελεί κατάλληλη επιλογή για τα άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής.

Καλή σας όρεξη!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Κωνσταντίνα Υφαντή
Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.