Κέικ

Κέικ Καρότο-Βερίκοκο

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
keik-karoto-verikoko
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ.
  2. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το ηλιέλαιο και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και την ζάχαρη και χτυπάμε και πάλι. Αδειάζουμε σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ούτως ώστε να καλυφθούν όλα τα κομματάκια. 
  4. Το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Αδειάζουμε στην φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά.
servings
6-8
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. καρότα ~ περίπου 2 τεμάχια
  • 200 γρ. βερίκοκα ~ περίπου 3 τεμάχια
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 200 γρ. ζάχαρη (χρησιμοποίησα με στέβια)
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλυκού baking powder
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
197
9.8%
Λιπαρά
9.5g
13.6%
Κορεσμένα λιπαρά
1.2g
6.0%
Σάκχαρα
0.0g
0.0%
Νάτριο
0.0g
0.7%
Φυτικές Ίνες
0.9g
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ένα απολαυστικό και συνάμα υγιεινό κέικ, που αποτελεί μια ωραία εναλλακτική για σνακ μέσα στην ημέρα.

Αποτελεί μία ασπίδα αντιοξειδωτικών

Τόσο το καρότο όσο και το βερίκοκο αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης C. Οι βιταμίνες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Η αδυναμία του οργανισμού να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες εμπλέκεται σε πληθώρα νοσημάτων.

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όμως, μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από την αύξηση των ελευθέρων ριζών και  κατά συνέπεια του οξειδωτικού στρες. Το συγκεκριμένο κέικ αποτελεί μια διαφορετική πρόταση με την οποία μπορούν να καταναλωθούν τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή μας προσφέροντας τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες τους.

Γίνεται κέικ με λίγες θερμίδες;

Kι΄όμως γίνεται! Και ενώ όταν σου έρχεται στο μυαλό η λέξη κέικ αμέσως το συνδέεις με πολλές θερμίδες και ενέργεια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το συγκεκριμένο κέικ. Και ο λόγος;

Μα φυσικά γιατί, οι πρώτες ύλες του είναι το καρότο και το βερίκοκο που είναι τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες ενώ προσδίδουν στο κέικ την απαραίτητη γλυκιά γεύση. Ακόμα, η χρήση στέβιας αντί κανονικής ζάχαρης συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη μειωμένη θερμιδική αξία του κέικ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαλλαγμένο τελείως από θερμίδες και ενέργεια, οπότε καλό θα είναι να μην το παρακάνουμε και να προσέχουμε την ποσότητα που σερβίρουμε στο πιάτο μας.

Όσο πιο ώριμα είναι τα βερίκοκα που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο γλυκό θα βγει το κέικ σας. Ρυθμίστε την ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα σας εάν επιθυμείτε ένα πιο "υπόξινο" αποτέλεσμα

Καλή επιτυχία! Περιμένουμε τα σχόλια ή φωτογραφίες από το κέικ σας!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Ευαγγελία Μαλακού
Ευαγγελία Μαλακού Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Ευαγγελία Μαλακού είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο τομέα της δημόσιας υγείας (MSc Nutrition, Physical Activity and Public Health) και διατηρεί αυτόνομο Διαιτολογικό Γραφείο στο Χαλάνδρι.