Κέικ

Κέικ σοκολάτας με Παντζάρι

Αγγελική Καλαμπόκα
2 λεπτά να διαβαστεί
keik-sokolatas-me-pantzari
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170°C.
  2. Σπάμε την σοκολάτα σε κομματάκια, την λιώνουμε σε μπέν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με την χοντρή πλευρά ενός τρίφτη, τρίβουμε τα βρασμένα παντζάρια μέσα στο μείγμα και προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κράνμπερις. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και το αδειάζουμε στην φόρμα για κέικ ή μάφινς.
  4. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
  5. Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε και αφήστε το πάνω στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.
servings
9
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάοσ
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/3 κούπας αποξηραμένα κράνμπερις
  • 1/3 κούπα κακάο
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 140 γρ βρασμένα πατζάρια (περίπου 2)
  • μια πρέζα αλάτι

Σκεύη: Μακρόστενη φόρμα κέικ 25 εκ. ή Ταψάκι για 9 μάφιν

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
270
13.5%
Λιπαρά
17g
24.3%
Κορεσμένα λιπαρά
3.4g
17%
Σάκχαρα
4.4g
4.9%
Νάτριο
0.1g
2.8%
Φυτικές Ίνες
3.0g
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Είστε από τα άτομα που προσέχουν την διατροφή τους, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν και κάτι γλυκό χωρίς όμως να νιώσουν τύψεις ότι χάλασαν το πρόγραμμά τους; Αυτό το κέικ είναι η ιδανική λύση για εσάς. Και αυτό γιατί τα υλικά από τα οποία αποτελείται είναι τόσο ωφέλιμα για τον οργανισμό σας όσο και νόστιμα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα άλλο κέικ του εμπορίου.

Ναι σωστά διαβάσατε: κέικ με παντζάρι

Είμαι σίγουρη ότι όλοι αναρωτιέστε πώς το παντζάρι μπορεί να προστεθεί σε ένα γλυκό κέικ μιας που οι περισσότεροι από εσάς το έχετε συνηθίσει ως συνοδευτικό σε κάποια φαγητά. Παρόλα αυτά, το παντζάρι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα μπορεί να προσθέσει φυσική γλυκύτητα στο κέικ χωρίς την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, η οποία είναι ευρέως γνωστό ότι μόνο οφέλη δεν προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό παρά μόνο μπλοκάρει τον μεταβολισμό σας.

Ποια τα οφέλη του παντζαριού;

Αντιθέτως, το παντζάρι προσφέρει στον οργανισμό σας πολύτιμα οφέλη. Μέσα από έρευνες έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την αντοχή (καλό νέο για εκείνους που αθλούνται συστηματικά και θέλουν να αυξήσουν την απόδοσή τους), μειώνει την χοληστερίνη, προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, προστατεύει από την οστεοπόρωση λόγω την υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση καρκίνου, βοηθά τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ποιος είναι ο ρόλος του κακάο;

Επίσης, στη συνταγή περιέχεται και κακάο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, εμποδίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι από την γήρανση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση καρκίνου. Επίσης, το κακάο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί την ορμόνη σεροτονίνη, την ορμόνη της χαράς, κάνοντάς σας να έχετε καλή διάθεση.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ώστε να προσλάβετε περισσότερες φυτικές ίνες

Κέικ σοκολάτας με παντζάρι: ποια η θερμιδική αξία;

Για να κάψετε ένα κομμάτι κέικ με σοκολάτα και παντζάρι που περιέχει 270 θερμίδες μπορείτε να κάνετε μισή ώρα κολύμπι ή 15 λεπτά ασκήσεις με βάρη ή μισή ώρα τζόκινγκ ή 15-20 λεπτά γρήγορο τρέξιμο ή μισή ώρα ποδήλατο ή 1 ώρα περπάτημα.

Περιμένουμε να μας πείτε την άποψή σας για το πώς σας φάνηκε η συνταγή!

Αγγελική Καλαμπόκα
Αγγελική Καλαμπόκα Food Blogger

Η Αγγελική Καλαμπόκα, για τους φίλους Κίκα, είναι το άτομο που πειραματίζεται, δοκιμάζει, μαγειρεύει και αποτυπώνει τις εμπειρίες του στο food blog CooKika.

Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.