Γλυκά

Μηλόπιτα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
Μηλόπιτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο.
  2. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους 3 χιλ. περίπου.
  3. Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του.
  4. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι, την κανέλα, τον χυμό και το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε τα μήλα, ανακατεύοντας καλά.
  5. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί και αλείφουμε με αυγό το φύλλο που προεξέχει πάνω από τη γέμιση.
  6. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε κι αυτό με αυγό.
  7. Τυλίγουμε τις άκρες περιμετρικά με φορά προς τα μέσα.
  8. Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πίτα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC μέχρι να φαίνονται φουσκάλες στη γέμιση και το φύλλο να γίνει τραγανό και πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 45 λεπτά περίπου.
  10. Σερβίρουμε τη μηλόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
servings
Για 12 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

600 γρ. ζύμη για γλυκές πίτες
150 γρ. ζάχαρη μαύρη
45 γρ. κορν φλάουρ
2,5 γρ. αλάτι
3 γρ. κανέλα, τριμμένη
15 γρ. χυμό λεμόνι
30 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
700 γρ. μήλα κόκκινα ή golden, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 αυγό, χτυπημένο, για την επάλειψη της ζύμης
Βούτυρο, για τη φόρμα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
314.3
16%
Λιπαρά
16.2g
23%
Κορεσμένα λιπαρά
3.9g
20%
Σάκχαρα
3g
3%
Νάτριο
0.2g
10%
Φυτικές Ίνες
1.8g
8%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η συνταγή αυτή συνδυάζει την γλυκιά γεύση με το έντονο άρωμα του μήλου και της κανέλας, δίνοντας ένα απολαυστικό γλυκό.

Πέρα από μια ωραία γευστικά πρόταση γλυκού, η μηλόπιτα προσδίδει πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο στον οργανισμό.

Ευεργητικές δράσεις κανέλας

Επίσης, η κανέλα που περιέχει στα συστατικά της καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Μήλο, πλούσιο σε φυτικές ίνες

Επιπλέον, το μήλο που είναι το βασικό συστατικό της συνταγής, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα. Ακόμη, φαίνεται πως οι φυτικές ίνες προκαλούν μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης των χολικών αλάτων.

Με βάση τα παραπάνω, η μηλόπιτα αποτελεί ένα γλυκό που μπορούν να το καταναλώσουν ακόμη και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπαιδιμίες.

Ενεργειακή αξία συνταγής

Καταναλώνοντας μία μερίδα αυτής της απολαυστικής μηλόπιτας θα λάβετε 314 θερμίδες. Οι περισσότερες πάστες έχουν σχεδόν τις διπλάδιες θερμίδες, οπότε σίγουρα η μηλόπιτα αποτελεί καλύτερη επιλογή γλυκού.

Εναλλακτικές για τη γλυκαντική ουσία της συνταγής

Η μαύρη ζάχαρη που περιέχει την κάνει πιο υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν να τρέφονται σωστά. Μια πρόταση για όσους ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι να αντικαταστήσουν την μαύρη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ουσία (π.χ. στέβια) ώστε να μειωθούν οι θερμίδες που περιέχει η μερίδα.

Οι γλυκαντικές ουσίες δίνουν περισσότερο γλυκιά γεύση στα ίδια γραμμάρια προïόντος σε σχέση με τη ζάχαρη, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερη ποσότητα. Έτσι, μπορούν να κατεβάσουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο της συνταγής.

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή με θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής ακόμη και για όσους προσπαθούνε να χάσουνε βάρος ή πάσχουνε από σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπαιδιμίες, αρκεί να την καταναλώνουν με μέτρο.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος