Γλυκά

Μπισκότα με κανέλα, τζίντζερ και φουντούκια, γεμιστά με μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
mbiskota
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, για 5 λεπτά περίπου.
  2. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ. Κατά διαστήματα, αφαιρούμε από τα τοιχώματα όσο μείγμα τυχόν έχει κολλήσει.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τρίμμα του κέικ και το μπέικιν πάουντερ.
  4. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σε μία δόση το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα του βούτυρου.
  5. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τα φουντούκια και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  8. Ζυμώνουμε στο σχήμα που επιθυμούμε, τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε η ζύμη να σφίξει και να κοπεί πιο εύκολα.
  9. Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ (μεγέθους και σχήματος της αρεσκείας μας). Στα μισά μπισκότα κόβουμε με ένα μικρότερο κουπάτ μια τρύπα στο κέντρο τους.
  10. Στρώνουμε τα μπισκότα σε ταψί με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  11. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  12. Στα μπισκότα που δεν έχουν την τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα στο κέντρο.
  13. Σκεπάζουμε με ένα από τα μπισκότα με την τρύπα και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν οι 2 πλευρές.
servings
Για 40 μπισκότα
cook
ΥΛΙΚΑ

350 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
65 γρ. αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
425 γρ. αλεύρι μαλακό
7 γρ. κανέλα, τριμμένη
60 γρ. κέικ, τριμμένο
7 γρ. μπέικιν πάουντερ
170 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και τριμμένα
10 γρ. τζίντζερ «ζαχαρωτό», ψιλοκομμένο
100 γρ. μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα
Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
167.7
8%
Λιπαρά
10.2g
15%
Κορεσμένα λιπαρά
4.7g
24%
Σάκχαρα
6.5g
7%
Νάτριο
0.1g
4%
Φυτικές Ίνες
0.5g
2%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ποια η διατροφική αξία της συνταγής;

Πρόκειται για μια καλή επιλογή για πρωινό ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας και περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική πρόσληψη, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο.

Είναι τρόφιμο που εντάσσεται εύκολα σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, αφού δεν είναι θερμιδικά πυκνό και παράλληλα παρέχει στον οργανισμό πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Φουντούκια

Τα φουντούκια προσφέρουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες ω-6 λιπαρών, που βελτιώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και συνεπώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων.

Επίσης, τα φουντούκια είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου (15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης), που αποτελεί συστατικό πολλών ενζύμων του οργανισμού και είναι στοιχείο απαραίτητο για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ που περιέχεται στα μπισκότα φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, ενώ μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου.

Κανέλα 

Η κανέλα, εκτός από τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές της, προσφάτως βρέθηκε να σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Φαίνεται ότι καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Ποια η ενεργειακή αξία;

Αν και η μαρμελάδα αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε απλά σάκχαρα, η συνταγή αποδίδει 168 kcal ανά μερίδα και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη. Μπορεί να ενταχθεί σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής, καθώς και σε υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.