Γλυκά

Παγωτό πικρή σοκολάτα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Παγωτό πικρή σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα.
  3. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82°C.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και προσθέτουμε στη σοκολάτα γάλακτος.
  5. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το περνάμε από τη μηχανή παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. κρόκους αυγών
90 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, κομμένη σε κομμάτια

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
553,5
28%
Λιπαρά
36g
51%
Κορεσμένα λιπαρά
16,5g
83%
Σάκχαρα
15g
17%
Νάτριο
0,1g
5%
Φυτικές Ίνες
6g
25%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σοφία Βρυώνη
Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ποιος είπε πως το παγωτό και η σοκολάτα είναι «απαγορευμένοι» πειρασμοί;

Η συνταγή αυτή συνδυάζει το δροσερό του παγωτού και την εξωτική γεύση της μαύρης σοκολάτας, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στη γεύση αλλά κα στη σωστή διατροφή.

Μία μερίδα του εξωτικού καλοκαιρινού αυτού πειρασμού αποδίδει μόνο 138 kcal, έτσι μπορούν να το απολαύσουν και άτομα που προσέχουν το βάρος τους χωρίς ενοχές.

Tα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο. Το κακάο περιέχει ψηλές ποσότητες φλαβονοειδών ουσιών, που είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις οι οποίες καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, εξουδετερώνοντας τη βλάβη των ιστών και στην πράξη, την διαδικασία της γήρανσης ή την καθυστέρησή της. Έτσι, μας προστατεύουν από τον καρκίνο και από άλλες εκφυλιστικές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η κουβερτούρα συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος, λόγω του στεατικού οξέως, ενός λιπαρού οξέος που βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το γλυκό περιέχει σχετικά χαμηλά ποσοστά λιπιδίων και μηδαμινά ποσοστά χοληστερόλης, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δισλιπιδαιμίες.

Η συνταγή πλούσια σε βιταμίνη D

Το γάλα, η κρέμα γάλακτος και οι κρόκοι αυγού της συνταγής, πέρα από την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι και ιδανικές πηγές βιταμίνης D. H βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K,) και πρόκειται για μία πολύ σημαντική βιταμίνη, που συντελεί στην απορρόφηση του Ca και του Ρ που φτάνουν στον οργανισμό μας από τις τροφές.

Bιταμίνες του συμπλέγματος Β

Ένα άλλο θετικό στοιχείο του γλυκίσματος αυτού, είναι τα αξιοσήμαντα ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως της Β12 και της Β2. Το σύμπλεγμα Β ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών, που είναι υπεύθυνο κυρίως για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Πηγή φυτικών ινών

Το κακάο της κουβερτούρας, αλλά και η ζάχαρη περιέχουν φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το ‘’Παγωτό πικρή σοκολάτα’’ είναι ένα δροσερό και γευστικό γλυκό με ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σοφία Βρυώνη
Σοφία Βρυώνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.