Συστάσεις Διατροφής

Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: H μόδα είναι... κολλητική!

21 Απριλίου 2015
7704 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υγρό πόσιμο κολλαγόνο: H μόδα είναι... κολλητική!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο έχει γίνει πολύ hot θέμα συζήτησης σε παρέες όλων των ηλικιών. Και πώς να μην συζητιέται, αφού τα κάνει όλα και συμφέρει (αντιγράφω από διαφήμιση γνωστού προϊόντος): «βοηθάει σε προβλήματα αρθρώσεων, μειώνει τις ρυτίδες, βοηθά στους πόνους των αρθρώσεων και στην ανάρρωση μετά από άσκηση, αλλά και σε άτομα υπέρβαρα ή αυτά που είναι σε δίαιτα και θέλουν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους». Πραγματικά θαυματουργό!

Αν πρέπει να συνοψίσω με μία φράση το τι από τα παραπάνω ισχύει και τι όχι, η απάντηση θα ήταν μάλλον «πολύ φασαρία για το τίποτα». Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την πρόσληψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου με (σχεδόν) όλα τα παραπάνω, ωστόσο οι μελέτες αυτές είναι είτε μεμονωμένες, είτε παρουσιάζουν συγκεχυμένα αποτελέσματα, είτε έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα ή σε εργαστήρια, είτε έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρίες που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα. Με τις λίγες πληροφορίες που έχουμε, μπορούμε με επιφύλαξη να πούμε τα εξής:

  • Το κολλαγόνο φέρεται ως προστατευτικό απέναντι στους πόνους των αρθρώσεων, ωστόσο επίσημοι οργανισμοί δεν αναγνωρίζουν κάποια τέτοια δράση, ούτε σε περιπτώσεις ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα. 
  • Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με το θέμα της αντιγήρανσης, ωστόσο σχεδόν όλες είναι χρηματοδοτούμενες από εταιρίες με συμπληρώματα και μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας σε τέτοιου είδους μελέτες μόνο. 
  • Αν οι αποδείξεις για τα παραπάνω είναι λίγες, οι αποδείξεις για το θέμα της διαχείρισης βάρους είναι πρακτικά ανύπαρκτες. 

Μερικά ακόμα σημεία που χρήζουν προσοχής:

  • Τα σκευάσματα υγρού πόσιμου κολλαγόνου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σχεδόν πάντα, περιέχουν και ένα σύνολο βιταμινών και άλλων δραστικών συστατικών, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε αν οφείλεται στο κολλαγόνο ή σε κάποιο άλλο συστατικό. 
  • Το υγρό πόσιμο κολλαγόνο μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες: από κακή γεύση στο στόμα, βάρος στο στομάχι, αίσθημα καύσου στο στέρνο, μέχρι και αλλεργικές αντιδράσεις. Καλό θα ήταν όλα αυτά να ληφθούν υπόψη πριν γίνει χρήση του. 

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι το κολλαγόνο είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση συμπληρώματος, του οποίου όμως το marketing στηρίζεται στην παρουσία ενδείξεων και όχι αποδείξεων. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείται λοιπόν σαν πανάκεια πριν μπορούμε να πούμε ο,τιδήποτε πιο συγκεκριμένο. 

  • Λαμπροπούλου Μέμα
    Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

    Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.