Συστάσεις Διατροφής

Μειώστε το αλάτι, κερδίστε ζωή

14 Ιανουαρίου 2011
8007 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μειώστε το αλάτι, κερδίστε ζωή

Photo source: www.shutterstock.com

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας και με το πέρασμα των χρόνων και την αύξηση των τυποποιημένων τροφίμων έχουμε ολοένα και μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη. Αυτό το φλέγον θέμα αναλύθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Kappa radio 87,9 Fm.

Ποιες οι επιπτώσεις υπερκατανάλωσης νατρίου;

Η δημοσιογράφος κυρία Μουζάκη θέλησε να αναφέρω ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης νατρίου. Το πιο συχνά εμφανιζόμενο νόσημα από την υπερκατανάλωση αλατιού είναι η υπέρταση, η οποία μάλιστα πολλές φορές εμφανίζεται από την παιδική ηλικία. Επηρεάζει ωστόσο τη λειτουργία της καρδιάς, μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά και φυσικά παχυσαρκία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) προτείνει 5γρ. αλατιού την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού

Από πού προέρχεται κυρίως το αλάτι ση διατροφή μας;

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, είναι ότι το 85% της ημερήσιας πρόσληψης προέρχεται από το αλάτι των συσκευασμένων τροφίμων, των αλλαντικών, των κονσερβοποιημένων τροφών και φυσικά του fast food.

Αυτό που σας συμβουλεύω είναι να μειώσετε την κατανάλωση του fast food, να διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα και να προσθέτετε καρυκεύματα, ελαιόλαδο και αρωματικά στο φαγητό σας αντί για αλάτι. Αυτά τα συστατικά θα αντικαταστήσουν την έλλειψη του αλατιού.

Αλάτι και παχυσαρκία

Η κυρία Μουζάκη έκανε μια πολύ σωστή παρατήρηση σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην υπερκατανάλωση νατρίου και παχυσαρκίας. Της εξήγησα πως το αλάτι δεν έχει θερμίδες, αλλά σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, γιατί η υπερκατανάλωσή του προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.