Ψυχολογία

Διατροφικές διαταραχές: Τα συμπτώματα δεν είναι παντού τα ίδια...

της Γλυκερίας Τριανταφύλλου
13 Οκτωβρίου 2010
6015 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
maxairopirouna kovoun laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποιες οι αιτίες για άρνηση τροφής;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, οι διατροφικές διαταραχές περικλείουν συμπεριφορικές διαταραχές στη κατανάλωση τροφής και τον έλεγχο του σωματικού βάρους και διαταραχές στην εικόνα σώματος. Ωστόσο, σε κοινωνίες όπως το Hong Kong, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, έχει παρατηρηθεί ότι η βασική αιτία για την άρνηση της τροφής, δεν είναι τόσο η ανησυχία για το σωματικό βάρος και η φοβία του πάχους, αλλά φυσικά αίτια όπως οι στομαχικοί πόνοι και η γαστροφαγική παλινδρόμηση.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ η διαταραχή στην εικόνα σώματος και η δυσαρέσκεια για το σώμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις γυναίκες στην Ιαπωνία, η τάση για αδυνάτισμα είναι σημαντικά μικρότερη στις Γιαπωνέζες από ότι στις γυναίκες της Νότιας Αμερικής. Δεδομένου του χαμηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας και του υπέρβαρου στην Ιαπωνία, οι Pike και Borovoy προτείνουν ότι η διαταραχή της εικόνας σώματος των Γιαπωνέζων μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία απόκτησης χαρακτηριστικών ομορφιάς όπως τα μεγάλα στήθη, το χυμώδες κορμί, τα ξανθά μαλλιά και το ύψος, και όχι του αδύνατου σώματος.

Σε ανάλογη ασυμφωνία με τα προτεινόμενα διαγνωστικά κριτήρια της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, κατέληξε και η ανθρωπολόγος Anderson-Fye, στην έρευνά της σε εφήβους, στο San Andres στο Belize. Συγκεκριμένα, η Anderson-Fye παρατήρησε ότι οι ελάχιστες κοπέλες με διατροφικές διαταραχές στο San Andres, ανέφεραν ως κίνητρα για το αδυνάτισμα, την επαγγελματική και συζυγική τους αποκατάσταση και όχι την επιθυμία για αδυνάτισμα, το φόβο του πάχους και  τη διαταραγμένη εικόνα σώματος.

Επαγγελματική κατάσταση όσων εμφανίζουν τους παράγοντες κινδύνου

Η ίδια ερευνήτρια παρατήρησε ότι όλες οι κοπέλες εργάζονταν σε τουριστικές επιχειρήσεις, προέρχονταν από οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ένα άτομο δούλευε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είχαν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους, και δέχονταν επιρροές για τη μείωση του σωματικού τους βάρους από την οικογένειά τους και όχι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επιδεικνύοντας έτσι και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών στο συγκεκριμένο πολιτιστικό περιβάλλον.

Τι ισχύει για τη συμπτωματολογία;

Τα παραπάνω δεδομένα, μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση για αδυνάτισμα, ο φόβος του πάχους, η διαταραγμένη εικόνα σώματος και η δυσαρέσκεια για το σώμα δεν αποτελούν μια καθολική κλινική συμπτωματολογία των διαταραχών στη λήψη τροφής, καθώς αυτή επηρεάζεται και από κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες της περιοχής που εμφανίζονται.

Η ανθρωπολογία της υγείας σύμμαχος των διαιτολόγων

Η ανθρωπολογία της υγείας, μπορεί να βοηθήσει τους διαιτολόγους και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που έχουν ως πεδίο ειδίκευσης τις διατροφικές διαταραχές, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν μια πιο ευρεία αντίληψη του περίπλοκου αυτού φαινόμενου (σε αντίθεση με τη στενή αντίληψη των διαγνωστικών κριτηρίων), προσαρμόζοντας τις διαγνώσεις τους στο ανάλογο πολιτιστικό/κοινωνικό υπόβαθρο.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο αποκλεισμός των «δυτικών» διαγνωστικών κριτηρίων της φοβίας του πάχους, της τάσης για αδυνάτισμα, και της δυσαρέσκειας για το σώμα, θα οδηγούσε σε υποεκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου και στη μη αποτελεσματική αντιμετώπισή της σε περιστατικά που εμφανίζονται σε μη δυτικές κοινωνίες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kathleen M Pike and Amy Borovoy, 2004 : The rise of eating disorders in Japan: Issues of culture and limitations of the model of "Westernization". Culture, Medicine and Psychiatry 28: 493-531, 2004

Eileen P. Anderson-Fye, 2004 : A "coca-cola" Shape: Cultural Change, Body Image and Eating Disorders in San Andres, Belize. Culture, Medicine and Psychiatry 28: 561-595, 2004.

  • Γλυκερία Τριανταφύλλου
    Γλυκερία Τριανταφύλλου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.