Ψυχολογία

Συναισθηματική υπερφαγία: συνήθεια ή διαταραχή

της Μίνας Χιώνη
17 Μαρτίου 2010
7815 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Συναισθηματική υπερφαγία: συνήθεια ή διαταραχή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Συναισθηματική υπερφαγία

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό που προκύπτει όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη.

Τι πρόβλημα προκύπτει;

Μέσα από το φαγητό το άτομο εκφράζεται και ταυτόχρονα νομίζει ότι εκτονώνεται. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι όμως διπλό. Το πρώτο μέρος, είναι ότι η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. Με το σταμάτημα του φαγητού, η προσοχή επανέρχεται στις σκοτούρες. Το δεύτερο μέρος, είναι ότι προστίθενται στο σώμα περιττά κιλά και μαζί, νέα άσχημα ψυχολογικά αισθήματα λόγω κακής σωματικής εικόνας. 

Πότε η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται ως διαταραχή;

Υπάρχει βέβαια μια σύγχυση ως αναφορά το πότε η συναισθηματική υπερφαγία γίνεται Διατροφική Διαταραχή κι αυτό, ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει, είναι ο ψυχολόγος. Η διάγνωση εξαρτάται από την ένταση του φαινομένου, τη συχνότητα των επεισοδίων υπερφαγίας και άλλους παράγοντες.

Κατάλληλη αντιμετώπιση και θεραπεία

Χωρίς κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία, οι διατροφικές συνήθειες πιθανόν να επιμείνουν σε όλη την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Η ψυχοθεραπεία (ατομική ή/και ομαδική) μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να κατανοήσει ποιες εσωτερικές ανάγκες του καλύπτει μέσα από το φαγητό, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του, να αγαπήσει τον εαυτό του, να διευκολύνει τις απαιτούμενες αλλαγές να μην είναι παροδικές αλλά μόνιμες.

Γιατί τα άτομα δε ζητούν ψυχολογική βοήθεια;

Τα άτομα που πάσχουν από επεισόδια υπερφαγίας ή παχυσαρκίας συνήθως δεν ζητούν μόνοι τους ψυχολογική βοήθεια για τους παρακάτω λόγους:

 • Άγνοια στη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο περίγυρος και τα ίδια τα άτομα λένε «δεν έχεις τίποτα, απλά σταμάτα να τρως»
 • Ενοχές και ντροπή για το πρόβλημα τους
 • Αρνητισμός για την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση «είμαι τρελός;»
 • Οικονομικές δυσκολίες
 • Λάθος επιρροές από το περιβάλλον τους π.χ «όλα στο μυαλό σου είναι, τι θα σου κάνει ο ψυχολόγος;»

Ο ψυχολόγος σε ατομική θεραπεία όμως μπορεί να τον βοηθήσει να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τις εσωτερικές του ανάγκες, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του και τελικά, να αγαπήσει τον εαυτό του. 

Ποιο το ψυχολογικό προφίλ παχύσαρκου ατόμου;

Το άτομο που πάσχει από παχυσαρκία διαθέτει χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθει ενοχικά και δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα θέλω και τα συναισθήματά του. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση με πολλές ενοχές και το συναίσθημα του αδιεξόδου, συμβάλλουν σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο, όπου η πολυφαγία χρησιμοποιείται ως διέξοδος στο πρόβλημα, το οποίο αρχικά προκαλεί. Το παχύσαρκο άτομο μέσα από τη σχέση του με το φαγητό, εκφράζεται και εκφράζει τη συναισθηματική του κατάσταση. Εκτονώνει τα προβλήματα του, τις εντάσεις, και τα άγχη του.  

Δουλεύοντας λοιπόν τα πραγματικά προβλήματα με την ψυχοθεραπεία το αποτέλεσμα της δίαιτας θα είναι μόνιμο. Η συνεργασία σας με τον διαιτολόγο και τον ψυχολόγο σας θα σας αλλάξει την εικόνα του εαυτού σας, εσωτερικά και εξωτερικά. Όταν το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διατροφή του νιώσει έτοιμο να ζητήσει ψυχοθεραπευτική βοήθεια, μπορεί να ωφεληθεί πολύ και από τη συμμετοχή του σε ομάδες υποστήριξης & ψυχοθεραπείας, καθώς εκεί θα λάβει -αλλά και θα δώσει- υποστήριξη από άλλα άτομα που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Έτσι θα νιώσει πιο υπεύθυνο και θα λάβει το μήνυμα πως γίνεται αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι είναι φορέας ενός πολυσύνθετου προβλήματος.

Πώς λειτουργούν τα μέλη ψυχοθεραπευτικής ομάδας;

Στην ομάδα τα μέλη της λειτουργούν θεραπευτικά και παρέχουν:

 • Υποστήριξη σε ένα ασφαλές περιβάλλον εμπιστοσύνης,
 • Μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων με άλλους ανθρώπους που υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα,
 • Ψυχοθεραπευτική βοήθεια, ώστε να δουν τα μέλη της ομάδας ανεπίγνωστα κομμάτια της προσωπικότητας και των σχέσεων του παρελθόντος, τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη της προβληματικής τους στάσης και συμπεριφοράς,
 • Επεξεργασία θεμάτων, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αυτοεκτίμηση, η εικόνα του σώματος κ.ά.,
 • Υποστήριξη, ιδέες και στρατηγικές από άλλους συμμετέχοντες που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο αντιμετώπισης,
 • Εκπαίδευση των μελών για τις φυσικές και συναισθηματικές συνέπειες των διαταραχών πρόσληψης τροφής, τους κινδύνους, τις σωματικές και ψυχικές επιπλοκές,
 • Εκμάθηση εναλλακτικών και μη δυσλειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς,
 • Εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων.

Βοήθησε τον εαυτό σου εσωτερικά και εξωτερικά.

 • Μίνα Χιώνη
  Μίνα Χιώνη Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια