Ψυχολογία

11 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη νευρογενή ανορεξία

της Αστερίας Σταματάκη
13 Απριλίου 2008
6633 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika krataei tin stomaxi tis

Photo source: www.bigstockphoto.com

 1. Αποτελεί μια διαταραχή λήψης τροφής
 2. Πρωτοπεριγράφτηκε το 1974 από το William Gull
 3. Τα κριτήρια διάγνωσης της ανορεξίας (βάση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας) είναι τα εξής:

  α) άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το ελάχιστο φυσιολογικό βάρος του σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος του
  β) έντονος φόβος για την πρόσληψη βάρους και την παχυσαρκία
  γ) διαταραχή στο τρόπο με τον οποίο το άτομο βλέπει το σώμα του και άρνηση παραδοχής της βαρύτητας της νόσου
  δ) αμηνόρροια, απουσία τουλάχιστον 3 αναμενόμενων διαδοχικών κύκλων εμμηνορυσίας.

 4. Η νευρογενής ανορεξία εκφράζεται με δυο τύπους:

  α) τον περιοριστικό που χαρακτηρίζεται από αυστηρή αποχή από το φαγητό και
  β) τον υπερκαταναλωτικό τύπο (περισσότερο επικίνδυνος) που χαρακτηρίζεται από επεισόδια βουλιμίας, τα οποία ακολουθούνται από πρόκληση εμετού ή χρήση διουρητικών και καθαρτικών φαρμάκων.

 5. Το ποσοστό της νευρικής ανορεξίας κυμαίνεται από 0.4 – 0,7 % και κυρίως εκδηλώνεται στους εφήβους. Το 85% των ασθενών βρίσκονται σε ηλικίες από 13-20 ετών. Η πάθηση είναι 10 φορές συχνότερη στα κορίτσια.
 6. Η αιτιοπαθογένεια της νευρογενούς ανορεξίας είναι πολυπαραγοντική. Η παρουσία συγγενών α' βαθμού δείχνει ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο. Σημαντικό ρόλο για την πρόκληση της νόσου παίζει η οικογένεια, ο κοινωνικός περίγυρος. Τα άτομα τα οποία εμφανίζουν τη νόσο είναι συνήθως άτομα τα οποία θέλουν να ξεχωρίζουν, με υποδειγματικές επιδόσεις στο σχολείο ή στη δουλειά τους, τελειομανείς, κοινωνικά, άτομα τα οποία θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων.
 7. Καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου μπορεί να είναι κάποιος θάνατος αγαπημένου προσώπου, αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση, αλλαγή στον τόπο διαμονής, περίοδοι έντονου stress.
 8. Συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι η οστεοπόρωση, αφυδάτωση, υποθερμία, βραδυκαρδία, οιδήματα των κάτω άκρων, κατάθλιψη, ξηροδερμία, τριχόπτωση.
 9. Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί τη συνεργασία ιατρού, ψυχιάτρου και διαιτολόγου. Το πρώτο στάδιο αφορά την αποκατάσταση των σωματικών λειτουργιών και του σωματικού βάρους. Όταν γίνει η αποκατάσταση των σωματικών λειτουργιών μπορούμε να βάλλουμε βάσεις και για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. Το 10% των ασθενών καταλήγουν. Επίσης, θα πρέπει και η οικογένεια του ασθενή να κάνει κάποιες συζητήσεις με το ψυχίατρο.
 10. Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών συνίσταται και η χορήγηση φαρμάκων, κυρίως αντικαταθλιπτικών.Όσον αφορά τη διαιτολογική αντιμετώπιση της νόσου, το πρώτο στάδιο έχει σαν στόχο την αποκατάσταση της υπογλυκαιμίας, των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και τη σταθεροποίηση της καρδιακής λειτουργίας.
 11. Το δεύτερο στάδιο αποσκοπεί στην κάλυψη των διατροφικών ελλείψεων και το τρίτο στην αποατάσταση του σωματικού βάρους. Για του ασθενείς που νοσηλεύονται θεωρείται ιδανική η πρόσληψη 0.5 -1 kg την εβδομάδα ενώ για τους εξωτερικούς ασθενείς 0,5 kg/εβδομάδα.
 • Αστερία Σταματάκη
  Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.