Διατροφή

Ακτινογραφώντας την ετικέτα των κονσερβών κρέατος

23 Μαΐου 2013
1 λεπτό να διαβαστεί
Ακτινογραφώντας την ετικέτα των κονσερβών κρέατος

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ανάγκη για τη συντήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας, όπως η κονσερβοποίηση. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα τρόφιμα θερμαίνονται σε κλειστά δοχεία, με στόχο την καταστροφή βλαβερών μικροοργανισμών. Τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και κρέας υπόκεινται σε κονσερβοποίηση και πολλές φορές βρίσκονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω και του χαμηλότερου κόστους από τα φρέσκα τρόφιμα.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις κονσέρβες κρέατος, όπου ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου. Προκειμένου λοιπόν να ενημερωθούμε για τις πιθανές εξελίξεις στην υπόθεση της ανίχνευσης κρέατος αλόγου στις κονσέρβες, μπορούμε να ανατρέχουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (http://www.efet.gr), όπου αναφέρονται με λεπτομέρεια τα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά.

Πέραν όμως του «σκανδάλου» που έχει ξεσπάσει, οι καταναλωτές οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις κονσέρβες και τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, καθώς ολοένα και περισσότερες συσκευασίες περιέχουν τη διατροφική ετικέτα του προϊόντος.

Η διατροφική ετικέτα συνήθως περιλαμβάνει την ποσότητα της ενέργειας, της πρωτεΐνης, των υδατανθράκων, των λιπαρών, του νατρίου καθώς επίσης και των ποσοστών επί των ημερήσιων συνιστώμενων προσλήψεων που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας (Guideline Daily Amount, GDA). Οι ποσότητες συνήθως αναφέρονται σε 100 γραμμάρια προϊόντος ή εναλλακτικά σε μία τυπική μερίδα του.

Σχετικά με τις κονσέρβες προϊόντων κρέατος θα πρέπει πάντα να προτιμούμε προϊόντα που περιέχουν τη διατροφική ετικέτα και που αναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και τη θερμοκρασία αποθήκευσης, αλλά και την προέλευση του κρέατος. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δίνουμε στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε νάτριο (αλάτι) και κορεσμένο λίπος, καθώς τις περισσότερες φορές η περιεκτικότητά τους σε αυτά τα συστατικά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη. Άλλωστε, είναι γνωστή πλέον στους καταναλωτές η συσχέτιση του κορεσμένου λίπους και του νατρίου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που περιέχονται στις κονσέρβες κρέατος, για την αποφυγή του κινδύνου αλλαντίασης και συνήθως αυτά αναφέρονται ως τα γνωστά σε όλους μας συντηρητικά Ε. Συγκεκριμένα, αναφέρονται με τους κωδικούς Ε249, Ε250, Ε251, Ε252. Συνεπώς, είναι συνετό να τα αποφεύγουμε ή να προτιμούμε τις κονσέρβες που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερους από τους παραπάνω κωδικούς. Μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους συντηρητικών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (π.χ. έντερο, πάγκρεας).

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε για ψώνια, φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των κονσέρβων κρέατος και να παραμένετε ενημερωμένοι!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Miller PE, Lazarus P, Lesko SM, Cross AJ, Sinha R, Laio J, Zhu J, Harper G, Muscat JE, Hartman TJ. 2013. Meat-related compounds and colorectal cancer risk by anatomical subsite. Nutr Cancer. Feb;65(2):202-26

Mejean C, Macouillard P, Péneau S, Hercberg S, Castetbon K. 2013. Consumer acceptability and understanding of front-of-pack nutrition labels. J Hum Nutr Diet. 2013 Mar 27. doi: 10.1111/jhn.12039

  • Ευσταθία Παπαδά
    Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.