Διατροφή

Νέες ετικέτες τροφίμων στην Αμερική

06 Ιουνίου 2016
19908 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νέες ετικέτες τροφίμων στην Αμερική

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA, Food and Drug Administration), οι νέες διατροφικές ετικέτες. Οι εταιρείες τροφίμων έχουν περιθώριο ν΄ αλλάξουν τις ετικέτες των προϊόντων τους μέχρι τα τέλη του Ιουλίου 2018.

Ο κυριότερος σκοπός αυτής της αλλαγής, μετά από 20 χρόνια, είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για να επιλέγουν θρεπτικές επιλογές και να διασφαλίσουν την υγεία τους. Οι μέχρι πρότινος ετικέτες δεν βοηθούν επαρκώς, τους καταναλωτές να τρώνε σωστά και να καταναλώνουν τις προτεινόμενες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών. Αυτή την στιγμή, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης είναι υπεύθυνη ίσως για το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυγμένες χώρες.

Οι σημαντικότερες αλλαγές των νέων ετικετών διατροφής τις οποίες μπορείτε να δείτε και εδώ είναι:

Επικαιροποιημένος σχεδιασμός για τις θερμίδες και τις μερίδες των προϊόντων
Οι θερμίδες θα αναγράφονται με μεγαλύτερα γράμματα και οι μερίδες θα είναι πιο ρεαλιστικές για τα προϊόντα διατροφής που καταναλώνονται συχνά.

Αναγραφή πρόσθετων σακχάρων
Τα πρόσθετα σάκχαρα και οι γλυκαντικές ουσίες που προστίθονται στα τρόφιμα για να δώσουν γεύση θα αναγράφονται ξεχωριστά από τα φυσικά σάκχαρα (π.χ. φρούτα, μέλι). Επίσης, θ’ αναγράφονται όχι μόνο τα γραμμάρια τους, αλλά και το ποσοστό των θερμίδων που αντιπροσωπεύουν σε σχέση με μία διατροφή των 2.000 θερμίδων ημερησίως.

Μη αναγραφή των θερμίδων προερχόμενων από τα λιπαρά
Αυτή η αλλαγή βασίζεται σε νέες έρευνες που έχουν δείξει ότι είναι σημαντικό να μην αποκλείονται τελείως από την διατροφή τα λιπαρά. Επίσης, έχει ξεκαθαριστεί πλέον ότι το είδος των λιπαρών είναι το στοιχείο που κάνει την διαφορά και όχι η ποσότητά τους.

Αντικατάσταση μικροθρεπτικών συστατικών
Πλέον θα αναγράφονται τα μικροθρεπτικά συστατικά που οι Αμερικάνοι έχουν την τάση να μην λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες (π.χ. βιταμίνη D, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο). Η αναγραφή των βιταμινών Α και C θα είναι προαιρετική.

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.