Οι αντιφατικές απόψεις που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια σχετικά με το αν είναι πιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη, είναι αλήθεια πως έχουν μπερδέψει το καταναλωτικό κοινό.
Μαργαρίνη και βούτυρο: πως παρασκευάζονται;
Το βούτυρο αποτελεί προϊόν ζωικής προέλευσης, μιας και παράγεται από το λίπος του γάλακτος, συνήθως απο αγελαδινό ή πρόβειο, το λεγόμενο και «ανθόγαλα»,κατόπιν μηχανικής κατεργασίας. Αντίθετα, οι περισσότερες μαργαρίνες του εμπορίου παρασκευάζονται από διάφορα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, σογιέλαιο, λινέλαιο, κραμβέλαιο, ελαιόλαδο και μίγματα αυτών, και αποτελούν φυτικά προϊόντα. Επομένως, πριν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, ας δούμε τι είναι το κάθε ένα από αυτά τα δύο προϊόντα και ας γνωρίσουμε τη διατροφική τους αξία.
Gagliardi AC, Maranhão RC, de Sousa HP, Schaefer EJ, Santos RD. Effects of margarines and butter consumption on lipid profiles, inflammation markers and lipid transfer to HDL particles in free-living subjects with the metabolic syndrome. Eur J Clin Nutr. 2010 Oct;64(10):1141-9.
Judd JT, Baer DJ, Clevidence BA, Muesing RA, Chen SC, Weststrate JA, Meijer GW, Wittes J, Lichtenstein AH, Vilella-Bach M, Schaefer EJ. Effects of margarine compared with those of butter on blood lipid profiles related to cardiovascular disease risk factors in normolipemic adults fed controlled diets. Am J Clin Nutr. 1998 Oct;68(4):768-77.
Law MR. Plant sterol and stanol margarines and health. West J Med. 2000 Jul;173(1):43-7.