Δίαιτα

Τι γνωρίζετε για το έξυπνο...snacking;

08 Μαΐου 2017
19998 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
chips glykopatatas

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφιερωμένο στη σημασία των σνακ για την υγεία μας. Η πιο συνηθισμένη διατροφική συνήθεια όλων είναι τα σνακ που καταναλώνουμε μεταξύ των γευμάτων. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και ο πιο απαιτητικός μπορεί να ικανοποιηθεί. Η συνήθεια του να καταναλώνει κανείς σνακ (γλυκά ή αλμυρά) μεταξύ των γευμάτων του δεν είναι κακή, ούτε ανθυγιεινή, αλλά εξαρτάται από την επιλογή και την ποιότητα του σνακ.

Τι είναι το snacking;

Μια σωστή και όρθοδοξη διατροφική προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει 2-3 ενδιάμεσα γεύματα τα οποία λέγονται και σνακ, ένας όρος που καθιερώθηκε στην Αμερική μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικάνων τα εντάσσουν στις διατροφικές τους συνήθειες. Η σημασία του σνακ έγκειται στο οτι συμπληρώνουμε ενεργειακά την ημέρα μας, διαχειριζόμαστε την πεινα μας και βοηθούμε στη διατήρηση του βάρους μας, μέσω της ενέργοποίησης του μεταβολισμού μας.

Πότε πρέπει να τρώμε τα σνάκ μας;

Ουσιαστικά τα σνακ πρέπει να καταναλώνονται όταν έχει αρχίσει να υπάρχει εν δυνάμει το αίσθημα της πείνας, προκειμένου να μην υπερκαταναλώνουμε τροφές. Συνήθως οταν το βιολογικό ρολόι είναι ρυθμισμένο ενεργειακά αντιλαμβανόμαστε πότε πρέπει να το καταναλώσουμε, σε αντίθεση η έλλειψη της πείνας ενδιάμεσα στην ημέρα μπορεί να μας απώθησει στο να καταναλώσουμε μικρό γεύμα.

Ποιο είναι το προφίλ του καλού σνάκ;

Καταρχήν θα πρέπει να είναι ολογοθερμιδικό μέχρι 200 θερμίδες αλλά και περισσότερες ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενος. Επιπλέον, η θερμιδική πρόσληψη του πρωϊνού και του σνάκ θα πρέπει να φτάνει το 1/3 των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας. Ταυτόχρονα το «καλό» σνάκ καλό θα ήταν να περιέχει φυτικές ίνες για καλύτερο κορεσμό και ταυτόχρονα και πρωτεϊνη, όπως το τυρί ή το γιαούρτι-γάλα για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος με αποτέλεσμα να μας κρατήσει περισσότερο χορτάτους. Τέλος δεν θα πρέπει να περιέχει πολύ αλάτι ή ζάχαρη.

Ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές σνακ;

Καταρχήν δεν σκεφτόμαστε τελευταία στιγμή τι θα φάμε με αποτέλεσμα μια απλή διαχείριση στην οργάνωση της προσωπικής μας τσάντας πριν φύγουμε για τη δουλειά ή το σχολείο να είναι εξαιρετικά σημαντική στο να μην κάνουμε λανθασμενες επιλογές σνακ. Στην εκπομπη παροσυσιαστηκε μια εξαιρετικη επιλογη από γλυκοπατάτα και ετοιμάστηκαν τσιπς με ελάχιστο λάδι και ψήθηκαν στο φούρνο υπό αέρα. Στη συνέχεια μαζί με τη Φωτεινή προτείναμε σαν επιλογή τα σπιτικα ποπ-κορν, τα οποία σε ποσότητα 3 φλιτζάνια δίνουν περίπου 200 θερμίδες. Παράλληλα, μια μικρή χούφτα φυστίκια αιγίνης και 3-4 κράκερ χαμηλά σε νάτριο καθώς και 40 γρ μαύρης σοκολάτας αποτελούν καλές επιλογές που καλύπτουν όλα τα γευστικά γούστα.

Πώς πρέπει να φάμε το σνακ;

Είναι σημαντικό να καταναλώσουμε αργά και με αρκετή μάσηση το σνάκ ώστε να προλάβουμε να χορτάσουμε πριν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα και γενικά θα πρέπει να εκτεθούμε και σε σνακ τα οποία πιθανά απο άποψη γεύσης να θεωρούμε οτι δεν θα μας ικανοποιήσουν, αλλά αν καταφέρουμε και τα συνηθίσουμε θα αποκτήσουμε τη λεγόμενη «μνήμη» της γεύσης και θα μας είναι πιο ευπρόσληπτα.

Το διατροφικό μας ταξίδι έκλεισε με μια εξαιρετική θρεπτική συνταγή παρασκευής κράκερ απο χαρουπάλευρο.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Ειρήνη Μπαμπαρούτση PhD Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης» και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».