Lifestyle

Ο #instahealthy τρόπος ζωής

της Όλγας Δέδε
18 Ιουλίου 2017
9873 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika vgazeo fwtografia to faghto ths gia ta social media

Photo source: www.bigstockphoto.com

Oι ερευνητές μέσα από συνεντεύξεις σε βάθος 16 ατόμων που κατέγραφαν και πόσταραν ό,τι έτρωγαν στο instagram, παρατηρούν τα οφέλη των κοινωνικών δικτύων στην επίτευξη της σωστής διατροφής και της καλής φυσικής κατάστασης.

Πηγή: washington.edu

Ποιος να το περίμενε ότι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα ήταν ικανό να ωθήσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο για τον Ανθρώπινο παράγοντα στα συστήματα των υπολογιστών μέσα στο 2017, φαίνεται ότι το να φωτογραφίζεις και να ποστάρεις στο Instagram τα γεύματα της καθημερινότητάς σου, μπορεί να σε ωθήσει να διατηρήσεις το βάρος, αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής σου σε πιο υγιή επίπεδα.

Γιατί στο Instagram;

Είναι μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εναλλάσουν τους λογαριασμούς τους διατηρώντας διαφορετικά ενδιαφέροντα στον καθένα. Έχοντας λοιπόν ένα λογαριασμό αποκλειστικά ως ημερολόγιο τροφίμων μπορούν να ελέγχουν οι ίδιοι τι τρώνε και αν «ξέφυγαν». Μοιράζονται με άτομα που έχουν ίδια ενδιαφέροντα τις φωτογραφίες του φαγητού τους με τα hashtag #fooddiary ή #foodjournal μπαίνοντας σε μια κοινότητα πλέον, που ο ένας στηρίζει τον άλλο και δίνει ιδέες για θρεπτικά μενού. Τέλος, είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός τρόπος να διατηρήσουν τις καλές τους συνήθειες στο φαγητό παίρνοντας την πολυπόθητη καρδούλα για ένα όμορφο -οπτικά και θρεπτικά- γεύμα!

Μήπως η δημοσίευση φωτογραφιών αποτελεί κίνητρο;

Η επίτευξη ενός στόχου δίνει το κίνητρο να μοιραστούν όλο και περισσότεροι την προσπάθειά τους για έλεγχο της υγείας τους δείχνοντας με μεγάλη επιτυχία ότι παλεύουν για τον εαυτό τους και ότι φυσικά δεν είναι μόνοι. Σταματάει λοιπόν η καταγραφή τροφίμων όπως την θυμόμασταν και στη θέση της μπαίνει η φωτογραφία. Είναι πιο εύκολο γιατί δε χρειάζεται να ζυγίσεις ή να περάσεις τα τρόφιμα σε μια βάση δεδομένων όπως γινόταν με πολλές εφαρμογές διατροφής.

Η αλήθεια είναι πως με μια απλή περιήγηση στο instagram με τα hashtag, #Instahealthy, #healthyfood, #healthyliving ή #eathealthy με κάνει να θέλω να δοκιμάσω ένα απ’αυτά τα γεύματα περισσότερο από κάτι λιπαρό, πιστοποιώντας ότι η σωστή διατροφή δεν ήταν ποτέ μονότονη, άγευστη ή άνοστη, απλά έλειπε η κατάλληλη διάθεση και τo κατάλληλο κίνητρο. Ήρθε η ώρα λοιπόν η υγιεινή διατροφή να χρησιμοποιήσει τα ίδια όπλα με το fast food, τη διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος