Νέα - Ειδήσεις

Αναστασία Κόκκαλη: Ο ρόλος του σύγχρονου Διαιτολόγου είναι να να βρει πρακτικές λύσεις στην δύσκολη καθημερινότητα

31 Μαΐου 2022
5037 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
kokkali-interview

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως βλέπει το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια και πως εκπαιδεύει όσους παρακολουθεί στο διαιτολογικό της γραφείο της στη Θεσσαλονίκη

Πως αποφάσισες να γίνεις διαιτολόγος-διατροφολόγος;

Εντελώς τυχαία ‘ήρθε΄ αυτή η επιστήμη και με βρήκε πραγματικά. Σήμερα μετά από 22 χρόνια σε αυτό το υπέροχο επάγγελμα, δεν μπορώ να φανταστώ να ήμουν κάτι άλλο! Εκείνα τα χρόνια λοιπόν που οι πανελλήνιες εξετάσεις γίνονταν ανάλογα με τις ‘Δέσμες΄ που είχε διαλέξει ο καθένας, εγώ είχα στόχο την Ιατρική (2η Δέσμη για τους παλιούς.. που κατανοούν). Δυστυχώς δεν πέτυχα την υψηλή βαθμολογία που απαιτούσε η Ιατρική Θεσσαλονίκης (ήθελε κάτι 19,99999….). Έτσι , αποφασίσαμε οικογενειακώς να εξετάσουμε το ενδεχόμενο φοίτησης σε κάποιο Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού. Στην αναζήτηση μου , λοιπόν, για κάποιο καλό Πανεπιστήμιο στην Αγγλία, όταν διάβασα σε ένα εγχειρίδιο Αγγλικών Πανεπιστήμιων τις λέξεις Dietetics, Human Nutrition , Clinical Nutrition, απλά ένιωσα ότι αυτή είναι η επιστήμη που μου ταιριάζει…. Και έτσι απλά έφυγα στην Γλασκώβη της Σκωτίας να σπουδάσω!

Με τι περιστατικά ασχολείσαι περισσότερα? Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/πάθησης;

Ασχολούμαι με οτιδήποτε περιστατικό αφορά και χρήζει διατροφική υποστήριξης:

  • παχυσαρκία
  • απώλεια λίπους
  • μυική ενδυνάμωση
  • αθλητική διατροφή
  • εγκυμοσύνη
  • θηλασμός
  • παιδικη διατροφή
  • διαβήτης
  • υπέρταση
  • υπερχοληστερολαιμία
  • ευερέθιστο έντερο
  • μετεγχειρητική διατροφή
  • διατροφή στην αποκατάσταση

Παράλληλα με το γραφείο μου , είμαι επιστημονικός συνεργάτης σε κέντρο Αποκατάστασης. Επίσης, δραστηριοποιούμαι και τηλεοπτικά. Μου αρέσει πολύ επίσης η αρθρογραφία σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και τελευταία ασχολούμαι και με την προώθηση της σωστή διατροφής στα social media

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Ναι ! Το πιστεύω απόλυτα! Αυτός είναι και ο βασικός ρόλος του Διαιτολόγου : να βρει πρακτικές λύσεις στην δύσκολη καθημερινότητα, ώστε να πετύχουμε τον στόχο! Ευτυχώς πλέον , υπάρχουν τόσες πολλές υγιεινές επιλογές φαγητού στην αγορά και τόσες εύκολες συνταγές με ωραία υλικά, όπου όλοι μπορούν να ακολουθήσουν σωστή διατροφή. Μου αρέσει πολύ να ανακαλύπτω ‘έξυπνα’ προϊόντα που βοηθούν την υγεία μας και παράλληλα συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που σου κάνουν οι πελάτες σου;

Πολλές είναι οι αγαπημένες ερωτήσεις των πελατών μου, ιδιαίτερα για οτιδήποτε καινούριο μπορεί να έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο. Επίσης, αναρωτιούνται συνήθως γιατί επιμένω τόσο πολύ να καταναλώνουν όλα τα γεύματα και να πίνουν πολύ νερό! Μία ακόμη συνηθισμένη απορία είναι αν κάποιο συμπλήρωμα θα τους βοηθήσει επιπλέον να χάσουν τα κιλά! Ή γιατί ‘κολλάει’ η ζυγαριά , ενώ ακολουθούν ακριβώς την δίαιτα !

Έχεις πελάτες που να έχουν χάσει πολλά κιλά και να τα διατηρούν;

Ναι ! Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για αυτό! Στόχος είναι η μακροπρόθεσμη υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών και όταν το πετυχαίνουμε, τότε φυσικά διατηρούνται και τα κιλά. Ένα μυστικό αυτής της επιτυχίας είναι η τακτική παρακολούθηση και ο συχνός έλεγχος της σύστασης του σώματος και όχι μόνο των κιλών.

Πιστεύεις ότι οι λιγούρες υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους;

Φυσικά! Πάντα υπάρχουν εμπόδια … όμως αυτός είναι και ένας από τους ρόλους του διαιτολόγου: Να προλάβει τις όποιες λιγούρες πριν αυτές εμφανιστούν. Αυτό επιτυγχάνεται με ισογλυκαιμική διατροφή και καλή ενυδάτωση. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Πως αντιμετωπίζεις ο ίδιος/ η ίδια τις λιγούρες;

Όπως ακριβώς λέω παραπάνω. Δηλαδή προσπαθώ να τρωω κάθε 4 ώρες τα σωστά γεύματα και πίνω πάρα πολύ νερό. Όταν όμως η επιθυμία μου για κάποιο φαγητό επιμένει, τότε … απλά ενδίδω και το απολαμβάνω, οπότε και αποσυμπιέζεται όλη αυτή η επιθυμία. Φυσικά αυτό δεν γίνεται συχνά. Όταν όμως συμβεί, συμβουλή μου είναι να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις…

Εσύ ακολουθείς κάποια δίαιτα?

Ναι! Πλέον προσαρμοσμένη στα .. γονίδια μου! Μόλις πρόσφατα ασχολούμαι και με την Διατροφογενετική, την επιστήμη δηλαδή που μας γνωστοποιεί την ευαισθησία που έχουν τα γονίδια μας σε τροφές και θρεπτικά συστατικά. Επομένως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μου, έχω προσαρμόσει την διατροφή μου και σε αυτά τα δεδομένα.

Περιέγραψέ μας τι τρως σε μία μέρα !

Ξεκινάω την ημέρα μου με ένα σκέτο μονοποικιλιακό εσπρέσο και 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι. Το πρωινό μου περιλαμβάνει βρώμη με γιαούρτι ή κεφιρ, superfoods, φουντουκοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο και μπόλικη κανέλα ή βρώμη μουλιασμένη σε νερό και ενισχυμένη με superfoods και κάποια vegan πρωτεΐνη (όταν νηστεύω). Κατά την διάρκεια της ημέρας σίγουρα θα έχω μια μπανάνα και αμύγδαλα ή κάσιους ή καρύδια. Ως μεσημεριανό απολαμβάνω το σπιτικό μαγειρευτό φαγητό με μεγαλη συχνότητα σε όσπρια, λαδερά και ψάρι, συνδυασμένα πάντα με μία σαλάτα λαχανικών εποχής. Το απογευματινό και το βραδινό συνήθως είναι ένα γεύμα λόγω έλλειψης χρόνου , οποτε και ποικίλει : ομελέτα με μανιτάρια ή σαλάτα με κινόα ή γιαούρτι με φρουτοσαλάτα ή ψητά λαχανικά και Cottage.

kokkali diaitologos

Εχεις κάποια διατροφική …. Αδυναμία- ατασθαλία που .. ενδίδεις?

Την μαύρη σοκολάτα και τις σπιτικές χωριάτικες πίτες με λαχανικά… Ευτυχως δεν υπάρχει χρόνος για να φτιάχνουμε συχνά πίτες, όμως όταν κάπου την βρω θα την απολαύσω. Όσο για την σοκολατα, μου αρέσει πολύ η bitter , αλλά δεν την καταναλώνω συχνά. Μου αρκεί και ένα ζεστό κακάο, με γάλα καρύδας, βιολογικό άγλυκο κακάο και κανέλα – γευστικό , αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό!

Υπάρχει κάποια τεχνική διαχείρισης του συναισθηματικού φαγητού που πετυχαίνει πάντα στην καθημερινότητά σου (είτε για τον εαυτό σου, είτε για κάποιο μέλος της οικογένειάς σου)

Την δύσκολη ώρα λοιπόν που … θέλουμε ανθυγιεινό φαγητό, είναι καλο να ασχοληθουμε με κάτι άλλο που δεν σχετίζεται με φαγητό ή αν μπορούμε να βγούμε για έναν περίπατο εκτός σπιτιού. Το συναισθηματικό φαγητό έχει τις .. ρίζες του σε συναισθηματικά θεματα, δεν οφείλεται δηλαδή σε σωματικη πείνα. Όπως σε όλες τις δυσκολίες της ζωής, και εδώ χρειάζεται η σωστή διαχείριση. Αυτό που συμβουλεύω συχνά τους πελάτες μου είναι ότι εκείνη την δύσκολη στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε 2 πράγματα: το κίνητρο μας και το γεγονός ότι καμία λιχουδιά δεν θα λύσει την όποια στενοχώρια ή πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Η ισορροπημένη διατροφή συνδυαστικά με την τακτική άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα!

Τελικά πιστεύεις ότι υπάρχει η τέλεια δίαιτα για μόνιμο αδυνάτισμα?

Ναι! Το πιστεύω γιατί το έχω δει. Η τέλεια δίαιτα δεν είναι ίδια όμως για όλους. Η τέλεια δίαιτα για μόνιμο αδυνάτισμα θα πρέπει να έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Να είναι απόλυτα εξατομικευμένη σύμφωνα με τις θρεπτικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό προφίλ, την φαρμακευτική αγωγή αλλά και την γενετική / γονιδιακή ανάλυση
  2. Να είναι εύκολα υλοποιήσιμη. Δηλαδή να περιλαμβάνει τρόφιμα και συνδυασμούς , τα οποία μπορεί καθημερινά να έχει ο διαιτώμενος με ευκολία και χωρίς πολύ σκέψη.

Όταν πετυχουμε αυτά τα δύο βασικά στοιχεία, τότε η διατροφή θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένη και εναρμονισμένη στον ενδιαφερόμενο, οποτε και θα γίνει αβίαστα ένας νέος τρόπος ζωής με σίγουρο το επιθυμητό αποτέλεσμα.