Νέα - Ειδήσεις

Κατερίνα Νταλέ: Προσπαθώ και μέσα από τα social, instagram, facebook να μπορέσω να παρακινήσω περισσότερα άτομα στο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής

26 Μαΐου 2022
4533 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
katerina dale sinenteuksi

Photo source: www.Canva.com

Η Διαιτολόγος Διατροφολόγος Κατερίνα Νταλέ, επιστημονική συντάκτρια της κοινότητας του medNutrition, μας παραχώρησε συνέντευξη για το πως βλέπει το αντικείμενο που έχει σπουδάσει, στο πως το εφαρμόζει η ίδια και πως εκπαιδεύει όσους παρακολουθεί στο διαιτολογικό της γραφείο της στην Εύβοια.

Πως αποφάσισες να γίνεις Διαιτολόγος-Διατροφολόγος;

Από μικρή μου άρεσε να ψάχνω για τα τρόφιμα και να ενημερώνομαι για την διατροφή, αλλά για να πω την αλήθεια το να γίνω διατροφολόγος δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου. Η απόφαση να φοιτήσω στην συγκεκριμένη σχολή ήρθε το καλοκαίρι μετά της πανελλήνιες όπου η καθηγήτρια που ετοιμάζαμε τότε το μηχανογραφικό μου πρότεινε την συγκεκριμένη σχολή. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν το έχω μετανιώσει λεπτό.

Εξειδικεύεσαι σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας/ πάθησης;

Το τελευταίο διάστημα ολοκλήρωσα τον κύκλο εκπαιδεύσεων από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών – ΚΕΑΔΔ υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED. .

Στην περιοχή που επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι τρέχεις κάποιες ενέργειες σχετικά με την διατροφή;

Αυτό που μου αρέσει στην Κύμη είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή περιοχή, το κομμάτι της διατροφής το έχουν αγκαλιάσει αρκετά! Το γραφείο μου λοιπόν λειτουργεί περίπου ένα χρόνο, είναι ένα μικρό διάστημα, παρόλα αυτά με έχουν καλέσει σε δύο διαφορετικά σχολεία της Ευβοίας, ώστε να μιλήσουμε με τα παιδάκια για την σωστή διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε τις βάσεις από τις μικρές ηλικίες και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό! Φυσικά προσπαθώ και μέσα από τα social, instagram, facebook να μπορέσω να παρακινήσω περισσότερα άτομα στο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής.

Πως αντιμετωπίζουν οι γονείς της περιοχής όπου δραστηριοποιείσαι το κομμάτι της παιδικής παχυσαρκίας;

Εδώ τα νέα είναι αρκετά ευχάριστα! Τουλάχιστον στην Κύμη όπου βρίσκομαι εγώ, τα πράγματα δείχνουν πως έχει ξεπεραστεί το στερεότυπο του διαιτολόγου. Υπάρχουν ωστόσο και γονείς που επισκέπτονται το γραφείο χωρίς το παιδί τους να έχει κάποιο ιδιαίτερα αυξημένο βάρος, απλά για να ενημερωθούν και να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τρέφονται πιο σωστά. Βέβαια και απο τις επισκέψεις μου στα σχολεία παρατήρησα πως τα παιδιά στις μέρες μας είναι αρκετά ενημερωμένα για την διατροφή και δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και ενδιαφέρον για περισσότερη γνώση. Αυτό δείχνει πως οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί έχουν κάνει καλή δουλεία.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτό να συνδυάσει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή με την απαιτητική καθημερινότητα;

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό που συχνά ακούω και στο γραφείο μου είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος. Δεν αμφιβάλλω πως η απαιτητική καθημερινότητα μπορεί να μας κουράζει και να μην έχουμε όρεξη να ετοιμάσουμε ένα πολύπλοκο γεύμα. Ωστόσο πιστεύω πως χρόνος υπάρχει, το θέμα είναι να τον διαχειριστούμε σωστά. Και για να απαντήσω στο ερώτημα ναι πιστεύω πως είναι εφικτό! Για παράδειγμα μπορείς να ετοιμάσεις τα γεύματα σου από την προηγούμενη ημέρα ή και από το Σαββατοκύριακο και να τα αποθηκεύεις σαν μερίδες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις έτοιμα γεύματα συνεχώς και δεν θα καταλήξεις στο φούρνο της γειτονίας σου με την πρώτη ευκαιρία. Δεν θέλει κόπο-χρόνο- θέλει τρόπο.

Η επίσκεψη σε διαιτολόγο για πολλούς πιστεύεται πως αφορά κυρίως το γυναικείο πληθυσμό, πως βλέπεις αυτήν την κατάσταση εσύ στο δικό σου γραφείο;

Βλέπω και χαίρομαι με αυτό, πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον. Η διατροφή είναι για όλους, δεν αφορά μόνο το αισθητικό κομμάτι αλλά είναι και θέμα υγείας!! Στην δική μου περίπτωση λοιπόν όχι δεν ισχύει, έχω και άντρες διαιτώμενους και τα πάνε και υπέροχα!

Πιστεύεις πως είναι εφικτό για κάποιον που αγαπά τα γλυκά να μπορέσει να χάσει βάρος;

Φυσικά!! Προσωπικά λατρεύω τα γλυκά! Σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα μπορούν να χωρέσουν,πάντα με μέτρο και ισορροπία. Δεν χρειάζονται ακρότητες και υπερβολική στέρηση! Η γλυκιά γεύση άλλωστε είναι ένα αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης μας. Αντίθετα με την πικρή που έχει συνδεθεί με το δηλητήριο και για αυτό άλλωστε και εμφανίζουμε αποστροφή στην γεύση της. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να δημιουργούμε μόνοι μας θρεπτικά γλυκά, περιορίζοντας έτσι τα λιπαρά, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα φρούτα δίνοντας γεύση, χρώμα και άρωμα χωρίς πολλές θερμίδες αλλά σίγουρα πολλά θρεπτικά συστατικά.

ntale glyko

Πως αντιμετωπίζεις η ίδια τις λιγούρες;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πότε έχουμε λιγούρα. Αν έχουμε αρκετή ώρα να φάμε κάτι και πεινάμε πραγματικά τότε θα πρέπει να φάμε, δεν χρειάζεται να στερούμαστε! Η πείνα είναι ανάγκη και πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας! Όταν όμως έχουμε φάει και συνεχίζουμε ακόμα να θέλουμε να φάμε κάτι σε σύντομο χρονικό διάστημα και πόσο μάλλον κάτι συγκεκριμένο, για παράδειγμα μπισκότα, πατατάκια κλπ..τότε μάλλον δεν πεινάμε αλλά εδώ πρόκειται για την γνωστή μας λιγούρα..

Προσωπικά λοιπόν μου αρέσει να ψάχνω και να τροποποιώ ήδη γνωστές συνταγές, φτιάχνοντας έτσι θρεπτικά σνακ. Αυτά με βοηθούν στις δύσκολες ώρες που εμφανίζονται οι λιγούρες. Όπως είπαμε είμαι του γλυκού, οπότε σνακ όπως σπιτικές μπάρες δημητριακών, τρουφάκια ενέργειας, smoothies ή τορτίγια με ταχίνι κακάο και φράουλες είναι για μένα λύσεις γρήγορες και πολύ πολύ νόστιμες.

Ποια είναι η άποψη σου για τις δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποτελούν μια καλή λύση για κάποιον που επιθυμεί να ελέγξει το βάρος του;

Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή! Ειδικά τώρα που πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και αρχίζουν όλες αυτές οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα! Αυτές οι δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Είναι πολύ εύκολο και επικίνδυνο να πέσει κάποιος σε μια τέτοια παγίδα!! Πρέπει να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες, ούτε μαγικά ροφήματα!

Μπορούμε όμως πολύ εύκολα ακόμα και μέσω διαδικτύου με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως διατροφής, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο διατροφολόγος θα δημιουργήσει μια διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου. Προσωπικά στο γραφείο μου έχω διαιτώμενους τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά! Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε ποιους εμπιστευόμαστε! Η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει πέρα από το κομμάτι της εξωτερικής εμφάνισης και στην υγεία μας! Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την αμελούμε! 

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.