Λεξικό Διατροφής

Cherimoya

16 Νοεμβρίου 2023
6288 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Cherimoya

Photo source: www.canva.com

Όταν ψωνίζεις τα φρούτα της εβδομάδας σου, ίσως να μην σκεφτείς να προμηθευτείς το φρούτο cherimoya (τσιριμόγια). Αυτό το φρούτο, όμως, ανήκει στα αγαπημένα και ιδιαίτερα δημοφιλή τροπικά φρούτα. Γι αυτό ίσως αξίζει μια δοκιμή και στο δικό σου τραπέζι ! Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τα πάντα για το τροπικό φρούτο cherimoya, την διατροφική του αξία και πώς θα το εντάξεις στην διατροφή σου !

Τι είναι η Cherimoya ;

Το φρούτο cherimoya ανήκει στο γένος Annona cherimola, και κατάγεται από τις ορεινές κοιλάδες του Περού και του Ισημερινού. Ο συγγραφέας Marc Twein έχει χαρακτηρίσει την cherimoya ως το πιο νόστιμο φρούτο του κόσμου ! Η cherimoya συνδυάζει την γεύση της μπανάνας, της καρύδας και του μάνγκο, και φυσικά σου αφήνει μια υπέροχη τροπική αίσθηση.

Ο καρπός της έχει πράσινο εξωτερικό χρώμα, σχήμα κώνου, ενώ η σάρκα της είναι λευκή και κρεμώδης. Περιέχει, επίσης, μαύρους σπόρους και μαλακή υφή. Άλλη δημοφιλής ονομασία είναι το custard apple (ζαχαρόμηλο) ή chirimoya.

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και άλλα 3000 είδη των τροπικών περιοχών, ιδιαίτερα δημοφιλή στην παραδοσιακή ιατρική των χωρών αυτών. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τον πόνο, την αρθρίτιδα, τα ρευματικά νοσήματα και πολλές ακόμα ασθένειες. Επιπλέον, τα φύλλα της cherimoya χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των συμπληρωμάτων, για τα συμπληρώματα φυσικής αποτοξίνωσης και της μείωσης χρόνιων ασθενειών.

Ποια είναι η Διατροφική Αξία της Cherimoya;

Το φρούτο cherimoya χαρακτηρίζεται ως υψηλό σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, γι αυτό και μάλλον αξίζει μια ευκαιρία να την δοκιμάσεις ! Η διατροφική της αξία οφείλεται μόνο στον πολπό του, όπου και είναι απολύτως βρώσιμος.
Τα πιο σημαντικά διατροφικά της στοιχεία είναι

  • Περιέχει πολλές και σημαντικές αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C, η λουτεΐνη και τα φλαβονοειδή (κατεχίνη, επικατεχίνη, κερσετίνη και άλλα).
  • Περιέχει σημαντική περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, A, σιδήρου, βιταμινών συμπλέγματος Β (Β6, φολικό, παντοθενικό, ριβοφλαβίνη), καλίου και μαγνησίου.

Αναλυτικά, 1 κούπα φρούτου cherimoya των 160 γραμμαρίων περιέχει μόλις 120 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο λίπους, 5 γραμμάρια φυτικών ινών, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νιασίνη, φολικό, β-καροτένιο.

Ποια είναι τα Οφέλη της Cherimoya;

Η κατανάλωση cherimoya μπορεί να υποστηρίξει το σώμα σου απέναντι από χρόνιες ασθένειες, όπως και όλα τα φρούτα που έχουμε στην διάθεση μας. Η ευεργετική δράση της οφείλεται κυρίως στο συνολικό αντιοξειδωτικό προφίλ της και στις φυτικές ίνες της. Τι μπορεί, λοιπόν, να σου προσφέρει η cherimoya ;

  • Βοηθά την υγεία των ματιών, χάριν στα αντιοξειδωτικά (λουτεΐνη), στο β-καροτένιο και τη βιταμίνης Α.
  • Μπορεί να ενισχύσει την διάθεση και την ψυχολογία σου. Ο ρόλος αυτός οφείλεται στην σημαντικότατη περιεκτικότητα της στην βιταμίνη Β6, παράγοντας που ρυθμίζει την όρεξη, την διάθεση και την κατάθλιψη.
  • Μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητας της σε κάλιο και μαγνήσιο.
  • Προάγει την εντερική υγεία μας μέσω των φυτικών ινών της. Οι διαλυτές φυτικές ίνες της βοηθούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου μας. Έτσι, προστατευόμαστε από χρόνιες ασθένειες και φλεγμονές και μειώνονται διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα πχ δυσκοιλιότητα).
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της βιταμίνης C και των αντιοξειδωτικών της.
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγω των αυξημένων αντιοξειδωτικών της.
  • Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους σου λόγω των φυτικών ινών της και των λίγων θερμίδων της στην μερίδα της.
  • Μπορεί να μειώσει χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάριν σε όλο το θρεπτικό προφίλ της.

Άλλες χρήσεις του καρπού cherimoya είναι η χρήση του ελαίου και των φύλλων του, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς για αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Συγκεκριμένα, περιέχει την ένωση β-sitosterol (είδος φυτοστερόλης) που κατατάσσεται ως πιθανό αντικαρκινικό συστατικό.

cherimoya

Μπορεί να είναι επικίνδυνη η κατανάλωση της Cherimoya;

Ο καρπός της cherimoya αποτελείται από αρκετούς μαύρους σπόρους, οι οποίοι περιέχουν την ένωση annocanin. Η ουσία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως τοξίνη που μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Η κατανάλωση των σπόρων της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson και με οπτικές διαταραχές, εξαιτίας αυτής της ομάδας τοξινών.

Για αυτό και δεν συστήνεται η κατανάλωση των σπόρων και της φλούδας της ! Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος φόβου για το φρούτο αυτό, καθώς αυτές οι δράσεις έχουν καταγραφεί σε συχνή και μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης των σπόρων της, πράγμα όχι πολύ πιθανό στην χώρα μας !

Πώς να καταναλώσεις την Cherimoya;

Όπως είπαμε, ο καρπός της είναι ζουμερός και μαλακός, και μοιάζει με τον καρπό του αβοκάντο. Επομένως, μπορεί να καταναλωθεί εύκολα με το κουτάλι αλλά και να την εντάξεις σε διάφορες συνταγές, όπως :

  • Σε φρουτοσαλάτα, μαζί με άλλα τροπικά (ή ελληνικά) φρούτα
  • Στο γιαούρτι σου
  • Σε smoothies μαζί με ανανά ή μπανάνα
  • Σε dressings για την σαλάτα σου
  • Σε σάλτσες για τα ζυμαρικά σου

Διάλεξε έναν καρπό σχετικά μαλακό και σκούρο πράσινο για να το καταναλώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα ή ένα πιο άγουρο φρούτο για περισσότερες ημέρες κατανάλωσης. Όσο, όμως, περνούν οι μέρες ωρίμανσης, ο καρπός μαλακώνει και θα μπορείς να τον διαχειριστείς ευκολότερα.

Τι να κρατήσεις

Κλείνοντας, το αφιέρωμα στο τροπικό φρούτο Cherimoya, αξίζει να θυμάστε ότι είναι μια νόστιμη, μυρωδάτη και εναλλακτική πρόταση για να ανανεώσεις την γεύση και την διατροφή σου ! Θα βρεις αυτό το φρούτο σε μεγάλα μανάβικα ή σε τοπικά delicatessen. Τα επόμενα χρόνια αναμένονται περισσότερα δεδομένα για τα οφέλη της, καθώς είναι από τα φρούτα που δεν έχει μελετηθεί εκτενώς. Μέχρι τότε, προτείνω να το δοκιμάσετε !

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA, Food date central. Διαθέσιμο στο https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173953/nutrients

Anaya – Esparza L. et al. Annonas : underutilized species as a potential source of bioactive compounds. 2020. Food research International. Vol 138.

Calzada F. et al. Annona cherimola Milles and its flavonoids, an important source of products for the treatment of diabetes mellitus: in vivo and in silico evaluations. 2023. Pharmaceuticals. 16(5):724.

Duran A. et al. An overview of the chemical characteristics, bioactivity and achievements regarding the therapeutic usage of acetogenins from Annona cherimola Mill. 2021. Molecules. 26(10):2926.

Haykal T. et al. Annona cherimola seed extract activates extrinsic and intrinsic apoptotic pathways in leukemic cells. 2019. Toxins. 11(9):506.

Gonzales J. et al. Cherimoya and loquat. 2011. Encyclopedia of life support systems, pages 1-31. Oxford.

Mannino G. et al. Chemical profile and bilogical activity of Cherimoya (Annona cherimola Mill) and Atemoya (Annona atemoya) leaves. 2020 . Molecules. 25(11):2612.

Ramos A. et al. An integrative approach to the flavonoid profile in some plants' parts of the Annona genus. 2022. Plants. 11(21):2855.

Rojas-Garcia A. et al. Determination of the bioactive effect of custard apple by-products by in vitro assays. 2022. International Journal of Molecular sciences. 23(16):9328.

Valarezo E. et al. Enantiomeric composition, antioxidant capacity and anticholinesterase activity of essential oil from leaves of chirimoya (Annona cherimola Mill). 2022. Plants. 11(3):367.

Μαριλένα Πετράκου
Μαριλένα Πετράκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μαριλένα Πετράκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιμορφωτική εκπαίδευση στην εξατομικευμένη και στην κλινική διατροφή. Είναι ανεξάρτητος συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι