Λεξικό Διατροφής

Durian

01 Μαρτίου 2023
46974 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 13 Νοεμβρίου 2020
Durian fruit

Photo source: www.canva.com

Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται;

To durian είναι ένα τροπικό φρούτο και είναι δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων. Μοιάζει με ένα μεγάλο βελανίδι, με ακανθώδες περίβλημα, ενώ η σάρκα του είναι πλούσια και κατακίτρινη.

  • Χρησιμοποιείται σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Έχει κρεμώδη υφή και σπόρους, οι οποίοι μπορούν να φαγωθούν αφού πρώτα μαγειρευτούν. Η γεύση του είναι ιδιαίτερη, ανάμεσα σε γεύση τυριού, αμυγδάλου, σκόρδου και καραμέλας ταυτόχρονα.
  • Χρησιμοποιείται σε χυμούς, σε σούπες, σε γλυκά και παγωτά και οι σπόροι του τρώγονται ψητοί ή βραστοί.
  • Χρησιμοποιείται επίσης για την παραδοσιακή ασιατική ιατρική, δεδομένου ότι χρησιμεύει ως αντιφλεγμονώδες, για τη μείωση του πυρετού και ακόμη και ως ισχυρό αφροδισιακό.

Η διάσημη μυρωδιά του

Η μυρωδιά του είναι τόσο άσχημη που μερικοί το χαρακτηρίζουν το πιο βρομερό φρούτο στον κόσμο. Οι κάτοικοι στις περιοχές παραγωγής του το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες είτε ωμό, είτε τηγανητό ή βραστό.

Αυτό το φρούτο μυρίζει τόσο άσχημα επειδή είναι ένα μείγμα 50 διαφορετικών χημικών ενώσεων που προκαλεί την παραγωγή αυτής της έντονης μυρωδιάς.
Η μυρωδιά που εκπέμπει είναι ανάμεσα σε φρέσκο, φρουτώδες, μεταλλικό, καμένο, ψητό κρεμμύδι, μπλε τυρί, σκόρδο, μέλι ... και κάθε άτομο που το μυρίζει προσθέτει κάτι διαφορετικό ανάλογα με την αντίληψη του καθενός.

Ποιά η διατροφική του αξία

Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. 1 κούπα κομμένο durian περιέχει:

  • 357 θερμίδες
  • 66γρ υδατάνθρακες
  • 13γ λίπος
  • 3,6γρ πρωτεΐνη

Επίσης περιέχει :

  • κάλιο
  • μαγνήσιο
  • φώσφορο
  • βιταμίνη C
  • φυλλικό οξύ

Περιέχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

Ποιά τα οφέλη του;

Εξαιτίας της υψηλής διατροφικής του αξίας το durian φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η μεγάλη περιεκτικότητά σε κάλλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Ακόμη οι διαιτητικές ίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει αποτελούν μεγαλύτερο όφελος για την υγεία της καρδιάς.

durian eating

Επιπλέον το durian έχει μελετηθεί για τις υψηλές συγκεντρώσεις σε φυλλικό οξύ και τη σημασία του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που οι απαιτήσεις σε αυτή τη βιταμίνη αυξάνονται. Στη νοτιοανατολική Ασία όπου και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αποτελεί σημαντική πηγή φυλλικού οξέος κυρίως για την ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη.

Λειτουργεί και ως πρεβιοτικό παρέχοντας τροφή στα βακτήρια του εντερικού μικροβιόκοσμου και συμβάλλοντας έτσι στην καλή εντερική λειτουργία και την υγεία του εντέρου.

Τι να προσέξετε;

Εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του σε κάλιο χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Προσοχή επίσης χρειάζεται στην κατανάλωσή του λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας. Επιπλέον δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του μαζί με αλκοόλ. Οι ενώσεις θειου που περιέχει εμποδίζουν τα ενζυμα του οργανισμού να αποικοδομήσουν το αλκοόλ με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει για περισσότερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία και να αυξάνει τα επίπεδα μέθης.

Πώς να το καταναλώσετε

Για να το ανοίξετε θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά γάντια για να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό. Με ένα μαχαίρι το κόβετε στη μέση και το ανοίγεται με τα χέρια σας. Μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο ή να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά κατεψυγμένο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Teh BT, Lim K, Yong CH, et al. The draft genome of tropical fruit durian (Durio zibethinus). Nat Genet. 2017;49(11):1633-1641. doi:10.1038/ng.3972

Durian, raw or frozen. FoodData Central. U.S. Department of Agriculture.

Sermsappasuk P. Durian: Nutrition facts and pharmacology. Songklanagarind Med J. 2013;31(2).

Striegel L, Chebib S, Dumler C, Lu Y, Huang D, Rychlik M. Durian fruits discovered as superior folate sources. Front Nutr. 2018;5:114. doi:10.3389/fnut.2018.00114

National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Folate: Fact sheet for health professionals.

A Aziz NA, Mhd Jalil AM. Bioactive compounds, nutritional value, and potential health benefits of indigenous durian (Murr.): A review. Foods. 2019;8(3). doi:10.3390/foods8030096

Terriff B, Fei T. Durian dermatitis, the world’s first case report. Case Study Case Rep. 2016;6(2):59-61.

Leo CL, Leong WS, Tieh CS, Liew CK. Durian induced hyperkalaemia. Med J Malaysia. 2011;66(1):66-7.

Ken L, Lindsay G, Robert EP. Durian for Hawai‘i. College of Tropical Agriculture and Human Resources.

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».