769
Λεξικό Διατροφής

Θρεπτική πυκνότητα

23 Δεκεμβρίου 2016
sitari frouta laxanika kai sporoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελεί μέτρο εκτίμησης της θρεπτικότητας τροφίμων όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει για το ίδιο ποσό θερμίδων. Σύμφωνα με τη θρεπτική πυκνότητα, τα τρόφιμα διακρίνονται σε θρεπτικά πυκνά ή θρεπτικά πλούσια.

Πιο θρεπτικά πυκνό είναι εκείνο το τρόφιμο που έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ή καλύτερη αναλογία αυτών σε λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, καθώς κάθε τρόφιμο έχει διαφορετική διατροφική αξία, χρήσιμο είναι να γίνεται σύγκριση μεταξύ τροφίμων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, ώστε να μπορούν να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.

Στοιχεία που καθορίζουν τη θρεπτική πυκνότητα είναι τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά:

  • υδατάνθρακες
  • πρωτεΐνες
  • λίπος
  • βιταμίνες
  • μέταλλα
  • ιχνοστοιχεία

Ποιά είναι λοιπόν τα πιο θρεπτικά τρόφιμα;

Σε γενικές γραμμές από τις κατηγορίες τροφίμων θα λέγαμε πως πιο θρεπτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης σιτηρά, οι καρποί και οι σπόροι. Αντιθέτως χαμηλής θρεπτικής πυκνότητας είναι συνήθως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλλαντικά ή τα γλυκά.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

×

×